Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Światła w ogarze 200 - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Problemy techniczne - Elektryka (/forumdisplay.php?fid=222)
+--- Wątek: Światła w ogarze 200 (/showthread.php?tid=55906)

Światła w ogarze 200 - Tymon - Dzisiaj 20:48:07

witam, w moim ogarze 200 mam problem.
Otóż kupilem go po jakims postoju, ma dobra kompresje
odpalil i jezdzi, lecz nie ma swiatel. najpierw zajrzalem do stacyjki,
potem przelecialem cala instalacje wraz ze schemtem i wszystko jets ok.
czego moze byc winą brak swiatel oraz klaksona po przelaczeniu stacyjki na tą pozycje? i czy ma ktos moze zdj jak idą kable do przelacznika swiatel? bo nie jestem pewny czy dobrze tam podlaczylem rzeczy.

RE: Światła w ogarze 200 - romek - Dzisiaj 21:10:10

No.to jest bardzo prosta instalacja, najpierw sprawdź czy do stacyjki dochodzi prąd z silnika czyli podłącz żaróweczkę bezpośrednio pod kabel z silnika (pamiętając że masę też trzeba podłączyć Wink ) jeśli będzie świecić to szukaj dalej np. zle dotyka stacyjka. A może po prostu wszystkie żarówki są spalone?

Przełącznik na kierownicy - środkowe złącze to kabel do stacyjki,.górny i dolny do żarówki przedniej, ten z boku to do klaksonu

RE: Światła w ogarze 200 - Tymon - Dzisiaj 21:28:25

(Dzisiaj 21:10:10)romek napisał(a):  No.to jest bardzo prosta instalacja, najpierw sprawdź czy do stacyjki dochodzi prąd z silnika czyli podłącz żaróweczkę bezpośrednio pod kabel z silnika (pamiętając że masę też trzeba podłączyć Wink ) jeśli będzie świecić to szukaj dalej np. zle dotyka stacyjka. A może po prostu wszystkie żarówki są spalone?

Przełącznik na kierownicy - środkowe złącze to kabel do stacyjki,.górny i dolny do żarówki przedniej, ten z boku to do klaksonu

wszytko posprawdzam, dzięki. mase na krótko do żarówki to puścić kabel od żarówki do ramy np albo do śrubki jakiejś? zarowki nowe dałem bo też myślałem że spalone. A jak nie daje prądu z silnika to cewka świetlna do zmieny tak?

RE: Światła w ogarze 200 - romek - Dzisiaj 22:19:11

No dokładnie tak jak mówisz, po.prostu do żarówki.podlacz.z jednej strony prąd z silnika a z drugiej masę gdzieś do śrubki czy coś, a jak nie daje prądu z silnika to może być też np urwany kabelek przy cewce