Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Dzwięk ocierania - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Inne pytania (/forumdisplay.php?fid=21)
+--- Wątek: Dzwięk ocierania (/showthread.php?tid=55876)

Dzwięk ocierania - Kapiromet - Dzisiaj 00:16:13

Cześć. Mam pytanie takie pytanko. Czy to normalne, że podczas ręcznego obracania magnetem słychać delikatne ocieranie w okolicy iskrownika? Dźwięk jest bardzo lekki, nic nie blokuje obrotu i magneto kręci się normalnie. Czy taki odgłos jest dopuszczalny, czy może świadczyć o jakimś problemie?

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

RE: Dzwięk ocierania - Bob_Harley - Dzisiaj 00:19:07

zapewne koło magnesowe trze o cewki, najlepiej by było gdyby o nic nie ocierało

RE: Dzwięk ocierania - Kapiromet - Dzisiaj 00:22:19

(Dzisiaj 00:19:07)Bob_Harley napisał(a):  zapewne koło magnesowe trze o cewki, najlepiej by było gdyby o nic nie ocierało
Okej tylko czy to może byc kwestia np. Tylko dokręcenia cewek czy krzywego magneta lub wału? Jestem w tym nowy więc nawet nie wiem od czego zacząć. I czy to powoduje duży problem? Jutro rano mogę podesłać film to będzie słychać może o co mi chodzi.

RE: Dzwięk ocierania - romek - Dzisiaj 05:57:05

W Rometach wszystko jest przeważnie krzywe, przypatrz się która cewka ociera i walnij ja trochę młotkiem do środka tylko żeby ebonitu nie uszkodzic, mówię serio

RE: Dzwięk ocierania - Kapiromet - Dzisiaj 07:10:01

(Dzisiaj 05:57:05)romek napisał(a):  W Rometach wszystko jest przeważnie krzywe, przypatrz się która cewka ociera i walnij ja trochę młotkiem do środka tylko żeby ebonitu nie uszkodzic, mówię serio
Okej spróbuję, dzięki bardzo