![]() |
|
Uszczelka pod głowicę - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Uszczelka pod głowicę (/showthread.php?tid=55873) |
Uszczelka pod głowicę - mr.torwald@gmail.com - 16-06-2026 23:51:38 Witam szanownych forumowiczów. Chciałem zapytać osoby z doświadczeniem , uszczelka pod głowicę do S38 , jaka powinna być grubość samej uszczelki oraz grubość w miejscu okucia . czy lepsza cieńsza lepiej dokrecona ? RE: Uszczelka pod głowicę - romek - 17-06-2026 08:08:47 Nigdy się w to nie zagłębiałem ale chyba najlepsza taka która jest cała aluminiowa, odrobinę zwiększy stopień sprężania co mu wyjdzie na dobre RE: Uszczelka pod głowicę - mr.torwald@gmail.com - 17-06-2026 09:43:43 dziękuję za informacje . Zauważyłem że na runku są dostępne różne uszczelki , od grubosci 0.5 mm do 0.8 mm przważnie zakuwane . chciałbym coś wybrać , może ktoś ma sprawdzone rozwiązanie może coś polecić . RE: Uszczelka pod głowicę - Dinozaur - 17-06-2026 10:32:49 Czesc, najciensza - jaka tylko mozesz dorobic lub dokupic, bo przy zbyt niskim stopniu sprezania silnika S - 38 [ 6,5 : 1 ] kazda 'dycha grubosci' uszczelki sie liczy... ![]() Dzisiejsze silniki maja minimalne sprezanie 9,2 - 9,5 : 1 [ a takze 'Jawki' czy 'Simsonki' ], zeby prawidlowo / jak najkrocej, najszybciej spalac dzisiejsze paliwa, a kiedy produkowano silniki 'S - 38' w latach 60 / 70-tych, to byly dostepne specjalnie do nich jeszcze benzyny LO 66 - 72 Okt. i dlatego silniki np. Rysia czy Zaka mialy na nich moce 1,8 - do 2 KM, a np. na 'Komarze Sport' / ruszalem 'za dzieciaka' na tylnym kole [ czego sie bardzo balem wowczas ].. ![]() W latach 90 tych - dorabialem sobie uszczelki pod glowice silnika o sprezaniu 6 : 1 / ze stalowych 'puszek po piwie' [ 0,15 - 0,2 mm ], zeby jak najmniej spalal paliwa 'zoltego LO 94' i rozwijal jak najwieksza moc przy tym, bo mial wlasnie za niskie sprezanie az o 3,2 - 3,5 stopnia kompresji do takiej wysokooktanowej benzyny - niestety... Pozdrawiam. RE: Uszczelka pod głowicę - mr.torwald@gmail.com - 17-06-2026 11:02:58 ok bardzo dziękuję za informację , bardzo cenna wiedza. |