Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Komar, Ogar czy Jawa? Co byście wybrali? - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Inne pytania (/forumdisplay.php?fid=21)
+--- Wątek: Komar, Ogar czy Jawa? Co byście wybrali? (/showthread.php?tid=55861)

Komar, Ogar czy Jawa? Co byście wybrali? - Ditu - Dzisiaj 03:18:57

Zastanawiam się nad zakupem motoroweru i biorę pod uwagę Komara, Ogara oraz Jawę. Chciałbym poznać Wasze opinie na temat tych modeli – który według Was najlepiej sprawdza się pod względem niezawodności, dostępności części oraz komfortu jazdy?
Mam również pytanie dotyczące stacyjki. Czy któryś z tych motorowerów posiada fabrycznie stacyjkę na kluczyk lub czy można ją bez większych problemów zamontować we własnym zakresie?

RE: Komar, Ogar czy Jawa? Co byście wybrali? - wazniak96 - Dzisiaj 09:57:38

Wszystko zależy od tego w jaki sposób zamierzasz wykorzystywać sprzęt. Jeśli masz zamiar wykorzystywać na codzień i jakieś dłuższe kawałki to lepsza byłaby jawa mustang lub Ogar 200, ale tutaj trzeba mieć odrobinę więcej cierpliwości do silnika i większą wiedzę. Jak się ten silnik porządnie poskłada to jest bardzo przyjemny w jeździe i niezawodny. Ale niestety jak się sypie to się sypie...

Co do komara / ogara 205 to jednak wolniejszy sprzęt ale ja osobiście bardziej wolę te silniki. Są bardziej niezawodne i łatwieksze w obsłudze. Co do wyboru ramy to już preferencje - mi się lepiej jeździ na ogarze niż na komarze, ale znacznie lepiej na zwykłym komarku niż komarze sport..

Ze stacyjką to żaden z tych sprzętów nie ma. Zamontować możesz w każdym sprzęcie ale w polskich silnikach tak to jest, że przy oryginalnym zapłonie wystarczy wypiąć / przeciąć kable z silnika i moped odpala. W Jawie / Ogar 200 łatwiej idzie to zaszyć ale ktoś, kto się na tym zna zepnie to na krótko w 5 min.