Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Gwint na wale korbowym - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221)
+--- Wątek: Gwint na wale korbowym (/showthread.php?tid=55816)

Gwint na wale korbowym - bartekbartek1234 - Wczoraj 22:18:15

Witam, mam problem z gwintem na wale korbowym (od mocowania magneta) w moim kadecie, mianowicie gwint wygląda praktycznie jak nowy, nakętka kupiona nowa a wchodzi luźno tylko przez pierwsze 2/3 mm, jak temu zaradzić?

RE: Gwint na wale korbowym - Dawdzio - Wczoraj 23:07:43

Gwinty zdarzają się różne, pewnie w zależności od producenta wału. Musisz kupić nakrętkę pod konkretny gwint, nie "do magneta".

RE: Gwint na wale korbowym - Bob_Harley - Wczoraj 23:26:13

gwint na wale jest drobnozwojowy, jesli dobrze pamiętam ma skok gwintu 1,5 zamiast zwykłego 1,75, potrzebna jest nakrętka typowo do wału korbowego

RE: Gwint na wale korbowym - bartekbartek1234 - Wczoraj 23:29:47

(Wczoraj 23:07:43)Dawdzio napisał(a):  Gwinty zdarzają się różne, pewnie w zależności od producenta wału. Musisz kupić nakrętkę pod konkretny gwint, nie "do magneta".
Gwint jest oryginalny, rometowski

(Wczoraj 23:26:13)Bob_Harley napisał(a):  gwint na wale jest drobnozwojowy, jesli dobrze pamiętam ma skok gwintu 1,5 zamiast zwykłego 1,75, potrzebna jest nakrętka typowo do wału korbowego

Mam nakrętkę typowo do tego wału

RE: Gwint na wale korbowym - Dawdzio - Wczoraj 23:46:06

Jeśli gwint na wale nie ma uszkodzeń to jednak nakrętka nie jest od niego.

RE: Gwint na wale korbowym - bartekbartek1234 - Wczoraj 23:48:43

(Wczoraj 23:46:06)Dawdzio napisał(a):  Jeśli gwint na wale nie ma uszkodzeń to jednak nakrętka nie jest od niego.
Nie wiem, nakrętka magneta kupiona na allegro