Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Jakie obręcze w Wigry 3.0 - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207)
+--- Dział: Rowery - Pozostałe pytania (/forumdisplay.php?fid=210)
+--- Wątek: Jakie obręcze w Wigry 3.0 (/showthread.php?tid=55751)

Jakie obręcze w Wigry 3.0 - Andy1211 - 15-03-2026 17:46:53

Witam. Mam pytanie czy ktoś może posiada rower Romet Wigry 3 z wersji tych nowszych na Nexusie . Konkretnie chodzi mi jakie obręcze powinny być tam zastosowane kupiłem ten rower na znanym portalu aukcyjnym i przyjechał do mnie na kołach stalowych a wiem tylko tyle że powinny być aluminiowe. Mam też pytanie czy obręcze powinny być jednakowe ? U mnie są dwie rożne dodatkowo szprychy tylnego koła są cieńsze a przedniego grubsze czy tak ma być ? Na początek to tyle będą również inne pytania ale może po kolei. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

P.S Oczywiście mówimy o składaku na kolach 20 cali.

RE: Jakie obręcze w Wigry 3.0 - Dinozaur - 16-03-2026 10:24:12

Czesc, widzialem takie kola 20' tydzien temu 'na zlomie', z torpedem 'Shimano 3-bieg.' i aluminiowymi obreczami, to ich ksztalt byl taki, ze od strony jakby piasty i szprych wchodzacyh w obrecz, czyli 'od wewnetrznej' - mialy polokragle wglebienie na cala szerokosc felgi..?
Nawet sie zastanowilem chwile [ lezaly w kontenerze przez 2 - 3 kolejne dni ], ze chyba musza byc od jakiegos 'skladaka - skoro 20 calowe', ale nie mam juz niestety miejsca na jakiekolwiek 'zbieractwo kol' - wiec zostaly i zasypano je po kilku dniach calkowicie...
Przykro mi - bo sam wyrzucilem juz z '7 - 8 kompletow' kol 20' w zeszlym roku [ zbierane wczesniej przez co najmniej 15 lat ?], bo nie mialem mozliwosci ich wozenia na 'targowisko', ani wystawiania 'na aukcjach', a tylko zajmowaly mnostwo miejsca...
Zostawilem sobie tylko kilka tylnych 'polautomatow - Duomatic', ktore osobiscie kupowalem przed laty 'na Niskich Lakach' i 'na Mlynach' we Wroclawiu / z wystawek z Niemiec - jako 'najcenniejsze kola 20 calowe / skladakowe' dla mnie...
Pozdrawiam.

RE: Jakie obręcze w Wigry 3.0 - Andy1211 - 16-03-2026 14:36:59

Bardzo dziękuję za odpowiedź ale wielka szkoda że nie zabrałeś tych kół z tego co zalazłem są Romet Wigry 3.0 na trzech biegach który ja posiadam i Romet Wigry 7 na 7 biegach oczywiście nexus .Myślę o tym by zrobić siedem biegów to może było by lepsze . Myślę ewentualnie o samych obręczach aluminiowych. Niestety nie bardzo wiem które wybrać.

RE: Jakie obręcze w Wigry 3.0 - Andy1211 - 21-03-2026 13:09:17

Czy ktoś coś ?
https://chlopcyrometowcy.pl/hosting/imageup/07812_rower.jpg