Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Jawa 50 typ 20, padaka nie pali - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Inne jednoślady PRLu (/forumdisplay.php?fid=174)
+--- Dział: Inne - Problemy techniczne (/forumdisplay.php?fid=194)
+--- Wątek: Jawa 50 typ 20, padaka nie pali (/showthread.php?tid=55702)

Jawa 50 typ 20, padaka nie pali - arturwietnamczyk - Wczoraj 21:21:45

Witam po przerwie, obiecałem znajomemu ze naprawie mu jego kaczkę, pacjentka nie pali ale się odzywa, rozpoławiałem silnik aby wymienić tryby kopki gdyż ktoś kiedyś zapomniał o podkładce za półksiężycem i uwaliło i półksiężyc i grzechotkę, łożyska zostały stare, simmeringi i uszczelki nowe, iskrę mierzyłem, skacze na około 5mm, regularna iskra wystepuje na 3mm, zaplon ustawiony stroboskopem i zegarem, gaźnik wygotowany w wodzie z octem, wydmuchany i prześwietlony,ustawiony poziom paliwa, wszystko drożne, jawka podczas kopania pyrknie 2-3 razy albo nawet odpali ale są tylko średnie obroty( robi: łuuuu) na maksymalnie podniesionej przepustnicy, jest załozone samo kolanko wydechowe, z tłumikiem było to samo, sprawdzałem jego drożność jest czysty, gaźnik był zakładany nówka duells to się nawet nie odezwie, podlewanie pod świecę nic nie zmienia, tak samo zakrywanie dolotu, podmieniałem kondensator- bez zmian, ponoć jawka już tak robiła przed rozebraniem silnika, Co jeszcze mogę sprawdzić? Chcę się tego pozbyć gdyż siedzi w niej 1200 zł za części za które zaplaciłem.

Świece też były nowe zakładane: NGK, ISKRA, I awina irydowa, nie pomogło.
Paliwo świerze, kranik nowy, filtr paliwa na wężyku, zaworek nie zacina się, nowy pływak, oglica na środkowym rowku.

RE: Jawa 50 typ 20, padaka nie pali - romek - Wczoraj 21:33:12

Zapłon w Jawce to jakoś na 1,5-2 mm a czasem tłok nie siedzi odwrotnie ?

RE: Jawa 50 typ 20, padaka nie pali - arturwietnamczyk - Wczoraj 21:37:05

Zapłon ustawiłem na 1,8mm, tłok jest strzałką w dół.

Idę zmierzyć kompresję oraz sprawdzę jeszcze raz kiedy pojawia się iskra.