Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Wał do silnika 023 - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221)
+--- Wątek: Wał do silnika 023 (/showthread.php?tid=55667)

Wał do silnika 023 - Trusek - 14-01-2026 17:44:56

Witam. Przychodzę z pytaniem jaki wał będzie najlepszy do silnika Dezamet 023 za około 100-150zł? Zamówiłem Marki WM motor lecz wydaje mi się, że jest słabo wykonany. Zastanawiam się nad Deluxe lub Moretti. Z góry dziękuję za odpowiedź.

RE: Wał do silnika 023 - schabowy07 - 14-01-2026 20:12:16

Mam w kadecie moretti od 4 lat i jest spoko, chociaż dużych przebiegów nim nie robię, więc nie wiem jak to jest przy bardziej intensywnym użytkowaniu

RE: Wał do silnika 023 - Trusek - 14-01-2026 20:25:51

Ja aktualnie robię mojego trochę mocniejszego (płuki, wydech, gaźnik itp.), teraz mam oryginalny wał ZMD ale jest on już w słabym stanie więc szukam czegoś innego.

RE: Wał do silnika 023 - romek - 14-01-2026 21:04:35

Moretti jak juz

RE: Wał do silnika 023 - tramwajarz - 15-01-2026 21:53:34

morreti miał i chyba wm ,nie narzkeałem

RE: Wał do silnika 023 - Trusek - 16-01-2026 01:21:51

W poprzednim silniku miałem WM i był mocno średni. Chyba zakupię Moretti, dziękuję za pomoc.

RE: Wał do silnika 023 - Debesta - 17-01-2026 00:37:08

https://www.jackmotors.pl/oldtimer/wal-korbowy-romet-komar-motorynka-pony-silnik-s38-delux
Jest to jedyny sprawiedliwy wał, w którym wszystkie wymiary się zgadzają i jest przystępny cenowo. To jest taki duells tylko w pudełku bez napisów. Ten jest do s38, ale wystarczy magneto zamontować bez klina, nawet wygodniej będzie się ustawiało zaplon na samej krzywce. Jak będziesz zamawiał to zadzwoń na sklep i poproś żeby sprawdzili czy jest wy entrowany i ewentualnie wycenyrowali, lub wybrali taki co bije bliżej zera.

RE: Wał do silnika 023 - romek - 17-01-2026 18:02:22

Delux. Może działać. Jest jeszcze wersja tej marki dedykowana do 023 ale ,,pełna", to chyba też powinna pasować ?

RE: Wał do silnika 023 - grz3513k - 17-01-2026 20:55:47

(17-01-2026 00:37:08)Debesta napisał(a):  https://www.jackmotors.pl/oldtimer/wal-korbowy-romet-komar-motorynka-pony-silnik-s38-delux
Jest to jedyny sprawiedliwy wał, w którym wszystkie wymiary się zgadzają i jest przystępny cenowo. To jest taki duells tylko w pudełku bez napisów. Ten jest do s38, ale wystarczy magneto zamontować bez klina, nawet wygodniej będzie się ustawiało zaplon na samej krzywce. Jak będziesz zamawiał to zadzwoń na sklep i poproś żeby sprawdzili czy jest wy entrowany i ewentualnie wycenyrowali, lub wybrali taki co bije bliżej zera.

Kiedy ja prosiłem czy mogli go przed zakupem sprawdzić lub wycentrować to powiedzieli, że nie ma takiej potrzeby, bo wały są proste i wycentrowane przez fabrykę.... (to do własnej interpretacji) później kupiłem moretti ale pierwszy zwróciłem dopiero drugi miał normalny luz na korbie i po założeniu ogar 205 śmigał aż do dnia sprzedaży i zapewne nadal jeździ bez problemu.

RE: Wał do silnika 023 - romek - 17-01-2026 23:41:54

Najgorzej że przeciętny użytkownik nie ma za bardzo jak tego sprawdzić, dopiero po złożeniu i montażu w ramie można zauwazyć że motorek ponadprzeciętnie wibruje. Kilkanaście lat temu wujek remontował mi (w sumie mojemu tacie) motorynkę i dał nowy wał, to miała tak że jak odpaliłeś i postawiłeś na stopkach potrafiła się przemieścić. Być może to przyczyniło się do tego że po pewnym czasie wał przesuwał się na boki, po rozpolowieniu okazało się że łozyska mają luz w gniazdach. No to co, motorynka bez opcji na rejestrację, nie będę pieniędzy ładował za dużo, no to nowe łożyska+klej do łożysk. Co ciekawe te nowe łożyska weszły tak że chyba i bez kleju by się obeszło, ale wał dostał parę młotów przy tej robocie i w sumie nawet przyjemny ten silnik jest w jeździe :F

RE: Wał do silnika 023 - Debesta - 17-01-2026 23:42:49

Bo im się robić bie chce to tak mówią :F Ja nalegałem na sprawdzenie, to mi chłop powiedział że mogą sprawdzić, ale podczas transportu o tak może się przestawić bo paczka upadnie czy coś :F
Bardzo dobre wały to są, z dwadzieścia silników na nich złożyłem i śmigają ciągle, niektóre już mają kilka tysięcy przejechane o wszystko ok, ale niestety żaden wał jaki do mnie dotarł nie nadawał się od razu do montażu, należało go przywrócić do ustawień fabrycznych.

RE: Wał do silnika 023 - Trusek - 18-01-2026 01:20:45

Czyli lepiej wziąć ten od Jackmotors? Myślę, że brałbym właśnie ten pełny.

RE: Wał do silnika 023 - grz3513k - 18-01-2026 18:58:28

Ja miałem moretti i był spoko, większe przeciwwagi to też poniekąd jakiś tuning.