Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Jawa Mustang 50 z Gdańska czyli koń po pomorsku - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Inne jednoślady PRLu (/forumdisplay.php?fid=174)
+--- Dział: Inne - Nasze sprzęty (/forumdisplay.php?fid=193)
+--- Wątek: Jawa Mustang 50 z Gdańska czyli koń po pomorsku (/showthread.php?tid=55661)

Jawa Mustang 50 z Gdańska czyli koń po pomorsku - buras_tft - Wczoraj 18:16:02

Witam szanowne Grono forumowiczów!
Jak już z moich postów wiecie, wraz z narzeczoną posiadamy dwa piździki - mojego czerwonego Ogara i jej zieloną Babettę.
Jak to w życiu bywa, czasem trzeba sprawić sobie coś nowego, więc wymyśliłem sobie nowy samochód na 40stkę (za 4 lata). Chciałem jakiegoś wielkiego, warczącego amerykańca. "Stara" przeraziła się ile to może kosztować...
Co jakiś czas lubie poprzeglądać sobie ogłoszenia motoryzacyjne z regionu, a że znajomy chciał kupić jakiegoś taniego ogarka to zadeklarowałem się, że mu pomogę poszukać. Przeglądałem, przeglądałem aż trafiłem na nią...Coś, na co w czasach gdy kupowałem mojego ogarka było nieosiągalne dla mnie, choćby ze względu finansowego. Jawa. Tak, zawsze zazdrościłem ś.p. ojcu, że miał piękną błękitną 350TS - kapryśna, acz majestatyczna dwucylindrówka. W końcu nadarza się okazja, aby mieć własną "jawkę" - może nie 350TS, ale taka mniejsza na początek może być.
Ponad dwa tygodnie wiercenia dziuryw brzuchu i udało się przekonać narzeczoną, że kolejny piździk jest nam wręcz niezbędny i że jest dobra okazja i musimy ją kupić.
Stało się, dziś rano wybraliśmy się do Starogardu Gdańskiego na oględziny, obejrzałem i długo się nie zastanawiając podpisaliśmy papiery - sprzedawca nawet zgodził mi się ją podrzucić do Gdańska w ramach negocjacji ceny! Tym sposobem z godzinę temu rozładowaliśmy mojego nowego "Mustanga" z busa i jest już u mnie! "Stara" twierdzi, że to ten na 40stkę i mam szybszy prezent Big Grin
Co prawda obecnie nie jeździ, ale podobno trochę jeździła, silnik nie stoi, kręci się, biegi wchodzą, papiery są zgodne, OC i przegląd jest. Trochę się pobawimy i na wiosnę powinna wrócić na drogi Smile
A piździki mają nową koleżankę Big Grin Big Grin Big Grin Teraz to wręcz trojaczki Tongue
Jak głosiła niegdyś piosenka: " Kolor prawdziwy, szczery, szalony - Zielony, żółty i czerwony!" Big Grin

[attachment=23892]
[attachment=23891]
[attachment=23890]
[attachment=23889]
[attachment=23888]

RE: Jawa Mustang 50 z Gdańska czyli koń po pomorsku - romek - Wczoraj 20:02:29

No fajna fajna, taka żółta mi się kojarzy jak 20 lat temu kolega miał, oczywiście w gorszym stanie. Miała tuning, ręcznie namalowany diabełek i pająk (ładnie) na baku. Ciągle się psuła (to normalne). W końcu kolega kupił Baotiana a Jawke chciał mi sprzedać za 90 zł i nawet ja przyprowadziłem na noc ale nie udało się przekonać w tym przypadku ojca :/ jawka poszła na złom.

RE: Jawa Mustang 50 z Gdańska czyli koń po pomorsku - buras_tft - Wczoraj 23:50:21

(Wczoraj 20:02:29)romek napisał(a):  No fajna fajna, taka żółta mi się kojarzy jak 20 lat temu kolega miał, oczywiście w gorszym stanie. Miała tuning, ręcznie namalowany diabełek i pająk (ładnie) na baku. Ciągle się psuła (to normalne). W końcu kolega kupił Baotiana a Jawke chciał mi sprzedać za 90 zł i nawet ja przyprowadziłem na noc ale nie udało się przekonać w tym przypadku ojca :/ jawka poszła na złom.

Przykro mi, bo nawet te 20 lat temu 90zł to nie były żadne pieniądze specjalnie :/
Tą wynalazłem przypadkowo, nie jest taka idealna jak na zdjęciach wyglądowo, zdjęcia nie łapią tej odległości niedoskonałości lakieru, wszystkich przecierek i patyny ale z nimi wygląda nawet lepiej Big Grin
Ważne że wszelakie numery się zgadzają i silnik nie stoi na beton to już rokuje bardzo dobrze na przywrócenie jej do sprawności Smile
Słyszałem, że z tych silników można dosyć dużo wyciągnąć, kto wie, może zrobimy jawkę pościgową? Tongue
Na pewno na wiosnę ogarek dostanie CDI od turbozabytki, mam już kupiony, lezy i czeka na założenie Smile Babecie zaś trzeba znależć światła, "księżniczka" po zmianie tylnej opony stwierdziła, że ona nie będzie świecić (pewnie wypiął się jakiś kabelek) Tongue
Dołączam jeszcze jedno foto "trojaczków" z innej perspektywy Wink
[attachment=23893]