Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Problemy z platynkami - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221)
+--- Wątek: Problemy z platynkami (/showthread.php?tid=55522)

Problemy z platynkami - Leczyk_Junior - 17-10-2025 18:42:43

Mam problem z platynkami w komarku, Jak się całkowicie rozregulują to komarek gaśnie na światłach i ciężko pali. Ustawie platynki to pali z ostatniego freza i pracuje na światlach bez problemu. Do czasu, zrobie może z 20km i od nowa zabawa z ustawianiem. Myślałem że się przestawiają ale ostatnio pod śrubke która trzyma platynki dałem podkładke sprężynującą myśląc że rozwiąże problem z ustawianiem tego ale jednak nie, chce dzisiaj zapalić komarka to zapalił z przed ostatniego freza i jak zapaliłem światła to pochodził z 5s i zgasł. A powoli zakres regulacji się zaczyna kończyć na platynkach. Nie wiem czy już są zużyte czy to poprostu kwestia tego że się przestawiają

RE: Problemy z platynkami - romek - 17-10-2025 19:20:35

Przerywacz może się rozregulować ale tak raz na sezon powiedzmy. Jeśli się zużywają to będziesz widział że styki się robią coraz cieńsze. Mogą się szybciej zużywać (wypalać) jeśli będzie uszkodzony kondensator ale to raczej będzie inny objaw. Poznasz to po tym że jak odpalisz w ciemnym garażu będziesz widzieć wyraźne iskrzenie na nich, jeśli jest to kondensator do wymiany. A do sedna, prawdopodobnie Twój problem polega na tym że masz luźny ten bolec na którym chodzi młoteczek. Sprawdzisz po rozebraniu. Jeśli tak jest to można go zaklepac ale prościej kupić taki bolec ze śrubka.

RE: Problemy z platynkami - Michał - 17-10-2025 22:08:01

Jakiej produkcji masz ten przerywacz?

RE: Problemy z platynkami - Leczyk_Junior - Wczoraj 11:45:00

(17-10-2025 19:20:35)romek napisał(a):  Przerywacz może się rozregulować ale tak raz na sezon powiedzmy. Jeśli się zużywają to będziesz widział że styki się robią coraz cieńsze. Mogą się szybciej zużywać (wypalać) jeśli będzie uszkodzony kondensator ale to raczej będzie inny objaw. Poznasz to po tym że jak odpalisz w ciemnym garażu będziesz widzieć wyraźne iskrzenie na nich, jeśli jest to kondensator do wymiany. A do sedna, prawdopodobnie Twój problem polega na tym że masz luźny ten bolec na którym chodzi młoteczek. Sprawdzisz po rozebraniu. Jeśli tak jest to można go zaklepac ale prościej kupić taki bolec ze śrubka.

Jak będę miał chwile to zobacze pod dekiel, już praktycznie nie miałem pomysłów co to mogło być także wielkie dzieki

(17-10-2025 22:08:01)Michał napisał(a):  Jakiej produkcji masz ten przerywacz?
Nie jestem pewien bo to drugi moj zapłon, platynki tak na 50% są nieorginalne ale ręki se nie dam uciąć