![]() |
[Ogar 200] Numery silników Jawa 223 - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Inne pytania (/forumdisplay.php?fid=21) +--- Wątek: [Ogar 200] Numery silników Jawa 223 (/showthread.php?tid=55511) |
Numery silników Jawa 223 - cebula642 - Wczoraj 21:19:30 Jak powszechnie wiadomo każdy silnik Jawa 223 (jawka, jawa 50, itp.) posiada na prawym karterze wybity numer seryjny. Myślę, że warto tutaj napomnieć, iż w motorowerach Jawa Mustang i innych Jawach 50 ten numer był także numerem ramy. Stąd moje pytanie: czy da się określić ile w przybliżeniu silników Jawa 223 zostało wyprodukowanych? Ile na Polskę, a ile na Czechosłowację? Poszukałem trochę po internecie i wywnioskowałem parę faktów. Silniki, które szły na Polskę były numerowane od numeru 000. Jawa 23P "Mustang" była produkowana w latach 1972–1982, za to Romet Ogar 200 w latach 1983-1990. Najwyższy numer silnika na Czechosłowację jaki udało mi się znaleźć to ok. 1 400 000, niestety nie wiem, z którego roku może on pochodzić. Ja mam w garażu dwa silniki jeden bez żadnej znanej historii o numerach ok. 200 000 i drugi 286 363. Ten 280tyś został zamontowany w motorowerze Romet Ogar 200, który wyszedł z fabryki najprawdopodobniej pod koniec 1988r. (Na ramie 88, zarejestrowany 2/89). Można więc szacować, że przez ostatnie dwa lata produkcji wiele więcej silników nie wyszło. Myślę, że max 350tyś. Czy jest ktoś w stanie oszacować, z którego roku może pochodzić silnik 200 000? Jak mogę sprawdzić czy był on na Czechosłowację, czy na Polskę? (pomijając króciec) Może jakieś wybite oznaczenia wewnątrz karterów, których na Polskę nie było? Bardzo bym prosił jeśli ktoś posiada silnik, o którym mowa niech wyśle jego numer, napisze czy z Jawy, czy z Rometa i z którego roku pochodzi (według tabliczki znamionowej lub potwierdzenia wpisania do rejestru) z góry dziękuje ![]() Numery silników Jawa 223 - łogór 200 - Wczoraj 21:23:49 230419 ogar 87 na starym dowodzie tez ten numer silnika tak wiec raczej tak wyszedł z fabryki Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk RE: Numery silników Jawa 223 - romek - Wczoraj 21:27:54 Wiedza powszechna: 1. W momencie rozpoczęcia produkcji Ogara 200 w Czechosłowacji zakończono produkcję Jawy 50. Te silniki od tego momentu były produkowane już tylko dla nas (chyba że jeszcze robili coś na swój rynek jako części zamienne). 2. Produkcja wynosiła od tego momentu 35-40 tys sztuk rocznie. 3. Wtedy też przeniesiono produkcję do m. Žiar. 4. Oprócz blokady w króćcu i słabszej prądnicy, silniki różniły się też brakiem nadlewu na górze głowicy. Można poznać słabszy iskrownik po tym że jest na nim nadlew z informacją o mocy 30W przebity numeratorem na 20W, ale zdaje się że i jawki eksportowane do nas też miały słabsza prądnice. Niestety teraz nie mam pod ręką swojego, choć ma on wymieniony silnik ale oryginalny (prawdopodobnie) rozebrany gdzieś leży. Jest z 1984 jak nie zapomnę przy okazji sprawdzę, lecz coś mi świta że początek to 11..... RE: Numery silników Jawa 223 - cebula642 - Wczoraj 21:58:28 Faktycznie, nie skojarzyłem faktów. Tą prądnice to jutro zobaczę. Mógłbyś pokazać jak wygląda głowica z nadlewem i bez, ponieważ nie mogę nic takiego znaleźć |