![]() |
Jawa babetta 215 motobazar łudź - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Inne jednoślady PRLu (/forumdisplay.php?fid=174) +--- Dział: Inne - Nasze sprzęty (/forumdisplay.php?fid=193) +--- Wątek: Jawa babetta 215 motobazar łudź (/showthread.php?tid=55449) |
Jawa babetta 215 motobazar łudź - MacRoial - Dzisiaj 13:07:13 Cześć i czołem! W ostatnim czasie skupuję tyle motorowerów, że nie ma ich kiedy opisać ani dodać do sygnatury! ![]() Ale wracając do tematu Babett, po dokładnym wyczyszczeniu gaźnika w myjce ultradźwiękowej i dogięciu pływaka, zagadała, a po lekkim kombinowaniu z dyszami zaczęła pracować bardzo ładnie i nawet jeździć. Moja Babetta jest z 1996, więc stosunkowo młoda. Model 215 jest najbardziej nowoczesny, od 210 wyróżniają go inne manetki, które są bardziej przyjazne, niczym wyjęte z Simsona. Nad 215 jest tylko 225, z wyglądu jest taka sama, zwiększony tylko skok zawieszenia. Nie udało mi się ustalić, jakiego przedniego czy tylniego. W niektórych wersjach były też kierunkowskazy i inne gadżety, jak np. klakson. 225 i 215 to dwa motorowery ograniczone do prędkości 25 km/h, dzięki czemu w między innymi RFN miały status "mofa", czyli chyba nie trzeba było mieć na to żadnych uprawnień i papierów, tylko skończone 15 lat. Tego nie jestem pewny, ale raczej tak było. Żeby utrudnić odblokowanie tego motoroweru, zmieniono przełożenia i króciec gaźnika, czy coś jeszcze – nie wiem. Swojej nie zamierzam odblokowywać, to 25 km/h wystarcza mi, żeby dojechać na małe dystanse. Dla potomnych: jeżeli macie problem z dobraniem dysz albo chcecie ją odblokować: Dysza jałowa: 40 Dysza główna: 53 Bez zmiany króćca gaźnika na innych dyszach zalewa! Jeżeli chcecie nabyć 215 i ją odblokować, to szukajcie takiej bez dopisku A2/AII. Bierzcie tylko A1/AI. Przy A2 nie będziecie mogli zmienić przełożenia silnika, jest dodany taki jakby kołek wystający z karteru, bez którego ucięcia nie da się założyć większej zębatki na przód. Podobno w A1 tego nie ma, w A2 jest na pewno, bo jest u mnie. Nie mam jeszcze 210, więc nie podam Wam, jakie powinny być przełożenia dla uzyskania wyższych prędkości. Jeżeli ktoś ma 210 i wie, ile jest zębów z przodu i z tyłu, niech pisze tutaj, będziemy mieli część poradnika, jak odblokować 215/225. Oczywiście wrzucam też ilustrację, jak dogiąć pływak: [attachment=23736] Zdjęcie tego "kołka" (jakby się ktoś postarał to mógłby go wyciąć): [attachment=23737] Celowo nie piszę przy Babettcie 215, że jest to Jawa Babetta, bo nie jest. Po rozpadzie Czechosłowacji w 1993 Jawa została czeska, a zakłady produkujące Babettę były na terenie Słowacji. Chwilę po rozpadzie Czechosłowacji Babetty produkowane w Słowacji były sprzedawane jeszcze pod nazwą Jawa Babetta, ale w roku chyba 1994 wygasła licencja na używanie nazwy Jawa. Od tamtej pory moja Babetta i inne Babetty były sprzedawane pod nazwą ZVL, ale żeby chyba nie zniechęcać do zakupu takiego motoroweru, na baku został zamieszczony napis "Babetta". A więc to na tyle z historii Babetty. Przyszła pora, żebym pokazał Wam swoją 215: https://drive.google.com/drive/folders/1PSO40VMeTCjzYQvVcNfCHgZzfMFItlcU Ta Babetta jest ze mną już od trochę dłuższego czasu, tylko że nie miałem jej kiedy opisać, więc trochę już na niej pojeździłem. O wszystkich Babettach mogę powiedzieć tyle: wyglądają uroczo, ale do momentu, kiedy się nie zepsują. Wtedy wychodzi, że dostęp do elementów silnika jest niestety słaby. Dodatkowo części takie jak nowe gaźniki czy cylindry i tłoki są dość drogie w porównaniu do np. polskiego Kadeta. Mimo wszystko da się do tego przyzwyczaić. Ja na początku nie byłem do Babetty jakoś bardzo przekonany, a teraz mam już trzy. O trzeciej już niedługo osobny wątek (tym razem 206!). Pozdrowionka dla wszystkich czytających ten wątek, którzy dotrwali do końca, i dla tych, którym nie chciało się go czytać! |