Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Jaki lać olej do mieszanki i w jakich proporcjach? - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Poradniki, instrukcje i schematy (/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: Jaki lać olej do mieszanki i w jakich proporcjach? (/showthread.php?tid=55444)

Jaki lać olej do mieszanki i w jakich proporcjach? - grz3513k - Dzisiaj 02:01:00

Cześć na wstępie zaznaczam chciałbym aby ten wątek miał na celu odpowiedzieć na odwieczne pytanie wszystkich rometowców jaki olej lać do mieszanki i w jakiej proporcji. Mam wrażenie, że poradnik z 2012 roku piszący o tym, że można lać lux 10 lub mixol nie przedstawia najlepszego rozwiązania facepalm . Dlatego chciałbym, aby każdy wypowiedział się i oraz aby ten wątek pomógł wspólnie wybrać najlepszy olej do naszych "moplików". Osobiście leje olej sthil w proporcji 1:35, ale mam wrażenie, że to nie jest dobra opcja biorąc pod uwagę wysoką temperaturę spalania. Myślę, że romety, jawy itp. powinny być smarowane olejem o niższej temperaturze spalania oraz olej powinien jak najlepiej się tylko da dopalać, aby nie zostawiać zbyt dużo nagaru. Są to tylko moje luźne przemyślenia, dlatego z chęcią posłucham waszych doświadczeń i porad. Pozdrawiam.