![]() |
Przegrzewanie się silnika - Dezamet 027 - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Przegrzewanie się silnika - Dezamet 027 (/showthread.php?tid=55434) |
Przegrzewanie się silnika - Dezamet 027 - miszel - Wczoraj 21:39:14 Przydarzyło mi się coś kompletnie niezrozumiałego, mam silnik Charta po remoncie w specyfikacji względnie fabrycznej (stopień sprężania 8,5; gaźnik Dellorto SHA na dyszy chyba 60), jest jeszcze na dotarciu ale do tej pory chodził bez najmniejszego problemu. Od ostatnich kilku jazd sam z siebie zaczął się jednak strasznie przegrzewać - wychodzi jakieś 10-15 minut jazdy i kolejne 10 na chłodzenie. Wszystko byłoby zrozumiałe gdyby taki stan rzeczy był od początku ale od czasu złożenia nic w nim nie zmieniałem, a po sprawdzeniu zapłon był dalej tak jak go ustawiłem (2,5mm przed GMP). Czy jest coś na co jeszcze można zwrócić uwagę? Zdążyłem już lekko przyspieszyć zapłon i wydaje mi się, że minimalnie to pomogło, lecz do ideału brakuje jeszcze dużo. Wolałbym na razie nie planować głowicy, bo nie chce rozgrzebywać silnika w środku sezonu RE: Przegrzewanie się silnika - Dezamet 027 - stqc - Wczoraj 21:46:19 Co miałoby dać planowanie głowicy? Proponuje wyregulować poprawnie gaźnik Przegrzewanie się silnika - Dezamet 027 - łogór 200 - Wczoraj 21:47:35 Wypadało by sprawdzić skład mieszanki,jeśli jest za ubogo to będzie sie przegrzewał,wystarczy ze lapie lewe powietrze i już mieszanka z prawidłowej zrobi sie uboga Druga opcja to niestety zacier tlok Sie rozgrzeje i go zaczyna lekko przyłapywać,zdjąć głowice nie zaszkodzi i zobaczyć w jakim stanie jest cylinder Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk RE: Przegrzewanie się silnika - Dezamet 027 - miszel - Wczoraj 22:49:19 (Wczoraj 21:46:19)stqc napisał(a): Co miałoby dać planowanie głowicy? Proponuje wyregulować poprawnie gaźnikPlanowanie głowicy dałoby zwiększenie stopnia sprężania, a co za tym idzie dostosowanie do benzyny 95 oktan. Ten gaźnik reguluje się tylko dyszą główną, świeca po mocnym rozgrzaniu ma kolor kawy z mlekiem, po lżejszej jeździe jest dość ciemna także mieszanka jest okej a może nawet lekko za bogata Przegrzewanie się silnika - Dezamet 027 - łogór 200 - Wczoraj 23:02:56 Można jeszcze wyregulowac zapinka na iglicy i poziomem paliwa w komorze,sruba skladu mieszanki reguluje tylko w zakresie niskich i srednich obrotow Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk (Wczoraj 23:02:56)łogór 200 napisał(a): Można jeszcze wyregulowac zapinka na iglicy i poziomem paliwa w komorze,dysza główna,sruba skladu mieszanki reguluje tylko w zakresie niskich i srednich obrotow Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |