![]() |
Starzenie się mieszanki - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Inne pytania (/forumdisplay.php?fid=21) +--- Wątek: Starzenie się mieszanki (/showthread.php?tid=55433) |
Starzenie się mieszanki - romek - Wczoraj 20:59:45 Kiedyś założyłem wątek o liczbie oktanowej i dostosowaniu zapłonu , wyszła fajna merytoryczna dyskusja więc trzeba znowu rozruszać forum Podobno nie powinno się zostawiać gotowej mieszanki na okres dłuższy niż ok. Miesiąca bo olej traci swoje właściwości/ rozkłada się. Podobno tak piszą w instrukcjach od pił czy kos. Ja osobiście jeżdżę na mieszance która może mieć nawet rok i nie odczułem skutków ubocznych ale może ktoś jakieś miał Biorę po 200 zł z konta każdej drużyny i słucham panstwa Starzenie się mieszanki - łogór 200 - Wczoraj 21:36:54 Dla mnie na dzien dzisiejszy paliwko tu tego zepsulo się po okolo roku,kolor sie wyraznie sie zmienil i czuc bylo zapach arsena czy innego rozpuszczalnika,ale mimo to wszystko działało na tym paliwku ok moze troche wiecej kopcenia ale mieszanka tez byla mocno bogata w olej Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk RE: Starzenie się mieszanki - grz3513k - Wczoraj 22:31:11 Ja zalałem zbiorniki w ogarach pod korek na zimę, żeby nie rdzewiały i normalnie potem jak sie zaczął sezon dla mnie gdzieś w marcu ![]() RE: Starzenie się mieszanki - Quake96 - Wczoraj 22:58:02 Ja potrafiłem zalać paliwo latem i zostawić je tak do następnej wiosny i nawet przez myśl mi nie przeszło, że coś z nim może być nie tak. Trochę zaczyna się robić z tych ostatnich wątków mitomania, ale w sumie temat do dyskusji dobry jak każdy inny. Niemniej, moje zdanie jest takie, że nawet po roku takie paliwo dalej będzie paliwem. Może nie zawsze i nie dla każdego, ale ja nigdy nie miałem problemów ze starą benzyną, czy to czystą czy mieszanką. Aaa i ja nigdy nie bawiłem się w zalewanie baku pod korek dla "konserwacji". Ile jest tyle jest i też z tego powodu problemów nie ma. RE: Starzenie się mieszanki - Dawdzio - Dzisiaj 01:50:08 Jawa pod koniec w baku miała trzyletnią mieszankę i działała tak samo jak zawsze. Później przelałem te parę litrów do Trabanta, nie pamiętam już czy mieszając ze świeżym, ale nawet jeśli to nie było go pewnie wiele. Miałem wrażenie, że chodził nawet lepiej, a z pewnością zniknęły stuki na wysokich obrotach wywołane mocnym zużyciem silnika. |