Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Dezamet 023 kanał w karterze przesunięty wobec cylindra - WTF? - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221)
+--- Wątek: Dezamet 023 kanał w karterze przesunięty wobec cylindra - WTF? (/showthread.php?tid=55415)

Dezamet 023 kanał w karterze przesunięty wobec cylindra - WTF? - yogurt - 31-07-2025 15:45:18

Hejo,

Rozbierając silnik dezamet 023 zaobserwowałem że kanał cylindra nie licuje się dobrze z kanałem w karterze.
Mam 100% pewności że i cylinder, i karter to są te z którymi Kadet wyjechał z fabryki.
Tak ma być, czy trafiła mi się jakaś niedoróbka?

Nowa uszczelka z zestawu do dezameta 023 ułożona na karterach:

Przesunięcie kanału cylinder/karter:

Dzięki Wink

RE: Dezamet 023 kanał w karterze przesunięty wobec cylindra - WTF? - MacRoial - 31-07-2025 17:07:23

To normalne, jeszcze nie spotkałem silnika, który nie miałby takiego przesunięcia. Traci się trochę na mocy, jeżeli same kanały, którymi płynie mieszanka, nie pokrywają się. Można je zgrać idealnie i wypolerować, i wtedy powinien być trochę mocniejszy.

RE: Dezamet 023 kanał w karterze przesunięty wobec cylindra - WTF? - romek - 31-07-2025 18:35:09

Norma, jakbyś założył współczesny cylinder byłoby jeszcze gorzej.

RE: Dezamet 023 kanał w karterze przesunięty wobec cylindra - WTF? - yogurt - 31-07-2025 21:44:32

Hm, no to się zdziwilem, mam też 50-T z dezametem 019 i tam nie ma takiego cudactwa...
Dzięki za odpowiedzi.