![]() |
Podwójne Światło stopu w Ogarze - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Usprawnienia (/forumdisplay.php?fid=20) +--- Wątek: Podwójne Światło stopu w Ogarze (/showthread.php?tid=55413) Strony: 1 2 |
Podwójne Światło stopu w Ogarze - grissley - 31-07-2025 03:44:50 Jest sporo tematów o stopie w Rometach, ale wszystkie jedynie o pojedynczym - czyli z czujnikiem podłączonym do dźwigni hamulca tylnego. Gdzieś indziej w necie idzie nawet znaleźć wyjaśnienie jak krowie na rowie: https://www.motomaniacy.com/viewtopic.php?t=6166 Szukam podobnie łopatologicznej instrukcji jak to zrobić, żeby działało zarówno z przednim jak i z tylnym hamulcem. Ktoś podpowie? Najlepsze byłoby rozwiązanie jak najmniej ingerujące w oryginalny wygląd, ale każdą opcję przeanalizuję ![]() Uprzedzając pytania "po co", "przecież nie trzeba itp" - Ogarek ma jeździć za granicą a wraży wydział komunikacji właśnie mnie poinformował, że jeśli pojazd jest z 1990r (jak mój), to u nich musi mieć podwójny stop (i kierunkowskazy). Także tego ![]() RE: Podwójne Światło stopu w Ogarze - romek - 31-07-2025 08:13:47 No ja mówiłem od razu że jak stop to z przodu też, niestety musisz kombinować i najlepiej chyba wymienić całe klamki z korpusami od jakiegoś chinola tylko pewnie będzie trzeba rzeźbić z linka RE: Podwójne Światło stopu w Ogarze - Quake96 - 31-07-2025 21:36:40 Cytat:że jeśli pojazd jest z 1990r (jak mój) A to czasem nie jest typowy błąd i to nie jest data rejestracji przekształcona w rocznik a nie faktyczny rok produkcji? Ten czerwony "metalik" szedł przeważnie w 89 roku i tylko takie roczniki z tym lakierem widziałem. Sprawdź numer ramy czy zaczyna się od 89 czy 90, bo ogólnie Ogarów z 1990 to za wiele raczej nie ma. RE: Podwójne Światło stopu w Ogarze - grissley - 02-08-2025 23:07:23 (31-07-2025 21:36:40)Quake96 napisał(a):Cytat:że jeśli pojazd jest z 1990r (jak mój) Aaale na ramie jest rok produkcji ramy, a w dowodzie jest rok produkcji całego Ogara ![]() Na ramie mam 89. RE: Podwójne Światło stopu w Ogarze - romek - 02-08-2025 23:41:40 Bo rok produkcji z dowodu wzięli z daty pierwszej rejestracji zapewne. Jeśli rok różnicy robi różnicę tutaj, to jest to kwestia do odkręcenia. RE: Podwójne Światło stopu w Ogarze - grissley - 03-08-2025 00:34:32 Co do roku produkcji - numer na ramie musieli nabijać w momencie produkcji konkretnie tego elementu. A data produkcji Ogara to moment w którym zjechał z taśmy. Więc ramy tłuczone pod koniec roku z definicji miały numerek "wcześniejszy" niż rok produkcji. A podejrzewam, że było trochę leżaków montowanych po czasie, gdzie rozjazd był jeszcze większy? Ale co do meritum, to nie robi mi to różnicy - musiałoby być 15 lat przekłamania ![]() RE: Podwójne Światło stopu w Ogarze - romek - 03-08-2025 09:15:06 Oczywiście mogło tak być, ale nikt tego pod uwagę nie brał po prostu wpisywana była jedynie data rejestracji i to nie pierwszej tylko aktualnej, potem jak wymieniano dowód trzeba bylo skądś uzupełnić rocznik, ja miałem np komara sztywniaka z 1984 ![]() RE: Podwójne Światło stopu w Ogarze - Quake96 - 04-08-2025 20:06:47 Cytat:Aaale na ramie jest rok produkcji ramy, a w dowodzie jest rok produkcji całego Ogara Cytat:Co do roku produkcji - numer na ramie musieli nabijać w momencie produkcji konkretnie tego elementu. A data produkcji Ogara to moment w którym zjechał z taśmy. Więc ramy tłuczone pod koniec roku z definicji miały numerek "wcześniejszy" niż rok produkcji. A podejrzewam, że było trochę leżaków montowanych po czasie, gdzie rozjazd był jeszcze większy? Ale bzdura, dawno takiej głupoty nie słyszałem ![]() ![]() Od razu wiedziałem że masz zachachmęcone w papierach, bo to typowa akcja. Też miałem dowód do Ogara z datą rejestracji 1989 choć na ramie był 1988. Znajomy też miał Jawę 50, tyle że tam dowód miał z przyjmijmy 83 roku, gdy Jawa była rocznik 1976. Nie zwrócił na to uwagi przy rejestracji i też w nowy dowód chcieli mu wpisać 1983. Szybko go uświadomiłem o błędzie i naprostował sytuację. Cytat: po prostu wpisywana była jedynie data rejestracji i to nie pierwszej tylko aktualnej, potem jak wymieniano dowód trzeba bylo skądś uzupełnić rocznik, ja miałem np komara sztywniaka z 1984 I to kolejny żywy przykład na tą urzędniczą patologię. W tych starych potwierdzeniach zgłoszenia do rejestru nie było wpisywanego roku produkcji bo nikogo to wtedy nie obchodziło. Jak weszły nowsze dowody to właśnie z daty rejestracji brano rok produkcji, bo nikt się nie bawił w żadne weryfikowanie roczników czy nawet modeli. Do dziś pełno tego jeździ, gdzie np. Ogar 200 jest zarejestrowany jako T-1... Choćby w moim przypadku. To po prostu efekt lenistwa urzędników i poniekąd posiadaczy. Innymi słowy, było najpierw to wyprostować. Skoro mówisz, że od 1990 są takie a nie inne wymagania, to gdybyś miał w dowodzie prawdziwą datę produkcji to miałbyś problem z głowy. A tak cudujesz z tymi światłami i innymi duperelami trochę jakbyś chciał z tego zrobić współczesny motorower. RE: Podwójne Światło stopu w Ogarze - romek - 04-08-2025 20:26:22 Quake, silników z Czechosłowacji było rocznie 40.000 z czego odjąć troche sprzedawanych jako części zamienne, to ogarów 200 rocznie było co najmniej 30-pare tysięcy ![]() Mój Ogar 200 był zarejestrowany na euro blaszce jako Ogar 205 i to prostowalem, ale jak się zajrzy do cepiku to tam są takie głupoty że głowa mała. Taki off topić. RE: Podwójne Światło stopu w Ogarze - tomangelo - 04-08-2025 20:56:32 Według danych z dowodu mój Komar ma 2 miejsca i silnik o mocy 2KW. Z tymi miejscami to w tym przypadku poniekąd nawet się zgadza, na kanapie Sporta 2 szczupłe osoby się zmieszczą, a na wahaczach są zamontowane (w innym kolorze, co zdradza nieoryginalność nawet dla laika) podnóżki dla pasażera. Więc teoretycznie mogę legalnie zabierać pasażera. Gdyby jeszcze ta moc była prawdziwa ![]() RE: Podwójne Światło stopu w Ogarze - Quake96 - 04-08-2025 21:45:25 Cytat:Quake, silników z Czechosłowacji było rocznie 40.000 z czego odjąć troche sprzedawanych jako części zamienne, to ogarów 200 rocznie było co najmniej 30-pare tysięcy Wkradła się mała literówka, a raczej chyba cyfrówka ![]() Produkcja zakładała dokładnie 40 000 sztuk rocznie, silniki sprzedawane jako części zamienne to raczej inna bajka. Mniejsza o większość już ![]() Nadal, zapotrzebowanie było znacznie większe, zwłaszcza po zaprzestaniu produkcji WSK. RE: Podwójne Światło stopu w Ogarze - grz3513k - 04-08-2025 23:57:37 (04-08-2025 20:26:22)romek napisał(a): Mój Ogar 200 był zarejestrowany na euro blaszce jako Ogar 205 i to prostowalem, ale jak się zajrzy do cepiku to tam są takie głupoty że głowa mała. Taki off topić. Ja mam to samo z ogarem 200 kiedy chciałem to wyprostować to zostałem uświadomiony, że potrzeba do tego rzeczoznawcy a to nie za darmo, więc dałem sobie spokój bo jedna cyferka w dowodzie nie robi mi różnicy a co do roku produkcji to moje oba ogary w dowodzie mają ją wpisaną prawidłową. Chociaż mój 205 był z jakiegoś powodu zarejestrowany dopiero rok po wyprodukowaniu RE: Podwójne Światło stopu w Ogarze - grissley - 05-08-2025 03:14:37 (04-08-2025 20:06:47)Quake96 napisał(a): Innymi słowy, było najpierw to wyprostować. Skoro mówisz, że od 1990 są takie a nie inne wymagania, to gdybyś miał w dowodzie prawdziwą datę produkcji to miałbyś problem z głowy. Ależ nigdzie tak nie napisałem. Wręcz przeciwnie: romek napisał(a): Jeśli rok różnicy robi różnicę tutaj, to jest to kwestia do odkręcenia. grissley napisał(a): nie robi mi to różnicy - musiałoby być 15 lat przekłamania (04-08-2025 20:06:47)Quake96 napisał(a): Rok produkcji nabity na ramie to rok produkcji motoroweru, koniec kropka.No nie. Nie kupuję tego. Rok nabity na ramie to rok produkcji ramy. Potem szło toto do malowania (już z nabitym numerem), a potem składano pojazd. Za datę produkcji co do zasady uznaje się dzień, w którym pojazd jest gotowy/skończony itp. Niejako "zjeżdża z taśmy". (04-08-2025 20:06:47)Quake96 napisał(a): Od razu wiedziałem że masz zachachmęcone w papierach, bo to typowa akcja.Bardzo możliwe. Ale jeżeli jedynym na to dowodem jest numer nabity na ramie to ja to chromolę. Jeżdżenie teraz po jakichś diagnostach, uzyskiwanie papierów, zabawa z WK, bez sensu. Co innego, jakby się dokładną datę (dzień produkcji) dało jakoś poznać. To z samej ciekawości chętnie bym wykopał. (04-08-2025 20:06:47)Quake96 napisał(a): A tak cudujesz z tymi światłami i innymi duperelami trochę jakbyś chciał z tego zrobić współczesny motorower.Zacytuję odpowiedź wrażego urzędu komunikacji: "Dear Sir, We herewith acknowledge reception of your request. A bike under 125 ccm must have 2 stoplights from November 25th, 1975. A bike from 125 ccm up, one stoplight is enough. Blinkers too must be installed." RE: Podwójne Światło stopu w Ogarze - Bob_Harley - 05-08-2025 08:57:47 motorower ma miec 2 swiatła stop a od 125cc wzwyż jedno? bolszewickie brednie xD RE: Podwójne Światło stopu w Ogarze - grissley - 05-08-2025 14:02:33 (05-08-2025 08:57:47)Bob_Harley napisał(a): bolszewickie brednie xDNie qmam, jaki w tym jest sens... Ale pisałem do nich dwa razy i "jak już Panu wcześniej odpowiedzieliśmy, tak, musi Pan mieć DWA światła stopu..." :| Chore. |