![]() |
Problem z odpaleniem WSK 125 - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Inne jednoślady PRLu (/forumdisplay.php?fid=174) +--- Dział: Inne - Problemy techniczne (/forumdisplay.php?fid=194) +--- Wątek: Problem z odpaleniem WSK 125 (/showthread.php?tid=55392) |
Problem z odpaleniem WSK 125 - mateusz2024 - 24-07-2025 19:58:35 Witam, Mam złożony silnik po remoncie, nowe łożyska, uszczelniacza, cylinder po szlifie z dobranym tłokiem, czyli silnik na dotarciu. Na początku przepalałem go na wolnych obrotach, potem coraz większe trasy od kilkuset metrów do kilku kilometrów po równym terenie i do tej pory wszystko było w porządku, WSK paliła bez problemów. Wczoraj zrobiłem trasę 4 km, odstawiłem motor do garażu, chciałem za 2h znów go odpalić no i nie idzie go zapalić. Zapłon zakładam, że dobrze jest ustawiony skoro wczoraj jeszcze wszystko dobrze działało. Teraz sprawdzam na kilku świecach i iskra jest, gdy zakręcę świecę i kopnę, to za pierwszym razem jest taki dźwięk jakby miał zapalić, ale się to nie udaje. Za kolejnymi próbami kopnięcia w ogóle nie ma odzewu. Gdy dam odrobinę benzyny do cylindra to sytuacja j/w. Po pierwszym kopnięciu już prawie że udało się go zapalić, a przy drugim i kolejnym brak odzewu. Kondensator zmieniałem miesiąc temu, więc jest nowy, cewka też jest w porządku. Miał ktoś taki przypadek? RE: Problem z odpaleniem WSK 125 - Bob_Harley - 24-07-2025 22:39:38 A czy iskra jest mocna, fioletowa? Czy np. bardziej pomarańczowa? Miałem podobny przypadek ostatnio w simsonie z zapłonem CDI Ducati Energia, że odpalał tylko na przyspieszonym zapłonie (aż 5mm przed GMP). Na świecy Iskra F80 iskra była pomarańczowa i cienka - nie odpalał w ogóle, na świecy Isolator 260 - już lepiej iskra była niebieskawa, ale dalej przerywał prychał i co tylko. Co sie okazało - uszkodzony był cewkomoduł i dawał właśnie słabą iskre, po wymianie na taki sam nowy - jak ręką odjął, natychmiast odpala i reaguje na gaz bez żadnych opóźnien. Także u ciebie jeśli jest klasyczny zapłon to może sprawdź cewke butelkową czy jak to tam jest w WSK. Bo objawy wygladają podobnie - że iskra jest ale może zbyt słaba żeby ładnie sie paliwo spalało w komorze. Albo może przerwa na świecy jest nieodpowiednia? |