Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Filtr powietrza który lepszy? - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221)
+--- Wątek: Filtr powietrza który lepszy? (/showthread.php?tid=55327)

Filtr powietrza który lepszy? - Merfix - Wczoraj 00:09:22

Witam przychodze ze krótkim pytaniem który filtr powietrza jest lepszy do dezameta 023? Plastikowy kwadratowy czy siatka? Czy to tak bez różnicy pifkoo

RE: Filtr powietrza który lepszy? - romek - Wczoraj 00:45:54

Plastikowy kwadratowy ? Ta puszka ? To nie filtr. Filtr siatkowy zawsze jest na gaźniku. Ta puszka to tłumik szmerów ssania. Wycisza silnik i ogranicza dopływ powietrza (choć fakt przy okazji.moze i łapie trochę syfu na ściankach). W modelach które tego nie miały była rurka w ramie i gumowy łącznik w kształcie lejka. Jeśli filtr (ta siatka) jest oryginalny, powinno go się co jakiś czas myć w benzynie i nasączać olejem silnikowym, bo to filtr tzw mokry. Mało kto to robi (ja w sumie też nie ) a we współczesnych nie da się zrobić takiego zabiegu.

RE: Filtr powietrza który lepszy? - Merfix - Wczoraj 09:34:27

(Wczoraj 00:45:54)romek napisał(a):  Plastikowy kwadratowy ? Ta puszka ? To nie filtr. Filtr siatkowy zawsze jest na gaźniku. Ta puszka to tłumik szmerów ssania. Wycisza silnik i ogranicza dopływ powietrza (choć fakt przy okazji.moze i łapie trochę syfu na ściankach). W modelach które tego nie miały była rurka w ramie i gumowy łącznik w kształcie lejka. Jeśli filtr (ta siatka) jest oryginalny, powinno go się co jakiś czas myć w benzynie i nasączać olejem silnikowym, bo to filtr tzw mokry. Mało kto to robi (ja w sumie też nie ) a we współczesnych nie da się zrobić takiego zabiegu.
A okej dzieki za rozjaśnieńe myślałem ze to jest filtr czyli moge go nałozyc na tą siatkę