Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Romet kadet 023 - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221)
+--- Wątek: Romet kadet 023 (/showthread.php?tid=55312)

Romet kadet 023 - Merfix - 05-06-2025 21:47:59

Witam przychodze z problemem romet kadet z silnikiem 023 Nie odpala po zmianie kompresji razem z tłokiem nowym prostym magnetem i po raz 10 przeczyszczanyn gaznikiem ( dysze ustawione są jak powinny) Nieodpala niewiadomo z jakiego powodu Zapłon ustawiany na 22 -23 -24 mm i na oko aktualnie ustawiony na 23mm przerywacz tak samo teraz jest na 0.3 iskra jest mocno niebieska az podchodzi pod fiolet gaznik regulowany na 2.5obrotu uszczelka miedzy gaznikiem a glowicą jest próbowalem na innym gazniku tez nieodpala jedyne jakie mam wątpliwości

to po 1 jak go remontowałem to kupiłem nowe uszczelki od glowicy i pierscienie po czym peknął tłok na tych nowych uszczelkach chodzil z jakies 3 minuty po czym wymieniłem tłok niewymieniając tych uszczelek ( były zdrowe i nie poszarpane ) z resztą po wymianie tloka udalo mi sie go odpalic i chodził normalnie

2 powód przypadkowo jak go odpalalem wlalem 50ml mixolu do komory spalania nw moze to ma jakis zwiazek

Chce dodać ze stare magneto miało bicie ale lekkie wału nieuszkodziło w dodatku wsadziłem tam klin z podkładki przez co pękło magneto na krzywce i rozszerzyło troche rowek na klin ale to zakleijłem poxipolem teraz klin siedzi ciasno a nowe magneto nie ma bicia i mozna ustawic zapłon
Prosze o pomoc w razie nieporozumienia bede odpowiadac z góry dziękuję bo mi juz pomyslów brakuje
dziura

Mały edit chce dodac ze jak go kopie to raz puknie na 3 kopniencia a jak ustawilem zaplon byle jak to raz na 5 kopniev strzelało w kolanku i był dym
die

RE: Romet kadet 023 - Bob_Harley - 05-06-2025 22:23:47

Od czego by tu zacząć xD troche tam namieszałeś przy tych remontach, ale najpierw to zapłon: ustawiłeś na 23mm?? czy chodziło ci o 2,3mm np.? Dwa - to uszczelki z reguły sie daje nowe przy kazdym montażu bo one sie zawsze troche odkształcą

RE: Romet kadet 023 - romek - 05-06-2025 22:33:24

Jakiej firmy cylinder ? Bez wydechu może spróbuj bo może być zatkany, druga rzecz po tym co napisałeś nie jestem pewien czy ten zapłon jest dobrze ustawiony, trzy to czy po tym wlaniu oleju wymieniłeś lub choć wyczyściłes świece ?

RE: Romet kadet 023 - Merfix - 05-06-2025 22:33:24

(05-06-2025 22:23:47)Bob_Harley napisał(a):  Od czego by tu zacząć xD troche tam namieszałeś przy tych remontach, ale najpierw to zapłon: ustawiłeś na 23mm?? czy chodziło ci o 2,3mm np.? Dwa - to uszczelki z reguły sie daje nowe przy kazdym montażu bo one sie zawsze troche odkształcą

Cały iskrownik to tak ksiazkiwo na suwmiarce wychodzi 23mm a na przerywaczu 0.3mm a usczelki zdjalem odtłusiłem glowice i na to dałem usczelki i były drowe nawet sie nieodkształciły i ma dobra kompresje

RE: Romet kadet 023 - Merfix - 05-06-2025 22:38:59

(05-06-2025 22:33:24)romek napisał(a):  Jakiej firmy cylinder ? Bez wydechu może spróbuj bo może być zatkany, druga rzecz po tym co napisałeś nie jestem pewien czy ten zapłon jest dobrze ustawiony, trzy to czy po tym wlaniu oleju wymieniłeś lub choć wyczyściłes świece ?

Cylinder orginalny zmd a tłok Alien Jutro spróbuję bez wydechu zapłon wychodzi mia na suwmiarce 23mm a na przerywaczu 0.3mm szczelinomierzem próbuję na dwoch swiecach i po kazdej próbie odpalenia czyszcze swiece

RE: Romet kadet 023 - Bob_Harley - 05-06-2025 22:54:30

przecież 23mm to ZDECYDOWANIE za dużo... z tego co kojarze to w Dezametach ma być coś koło 3mm nie?

RE: Romet kadet 023 - romek - Wczoraj 06:22:07

Jemu chyba chodzi że jest zapłon jak na suwmiarce się pokazuje 23mm

Aczkolwiek zastanawiam się czy kolega na pewno w dobry sposób to robi

RE: Romet kadet 023 - Merfix - Wczoraj 07:28:51

(05-06-2025 22:54:30)Bob_Harley napisał(a):  przecież 23mm to ZDECYDOWANIE za dużo... z tego co kojarze to w Dezametach ma być coś koło 3mm nie?

No jak na youtube sa poradniki listek w platynki i krecisz magnete az sie platynki zamkna i wkladasz suwniarke i wychodzi 23mm

RE: Romet kadet 023 - romek - Wczoraj 08:16:58

To nie ma być zawsze 23mm tylko musisz zmierzyć ile jest w górnym martwym punkcie, a potem odjąć 3mm i wtedy ma się zacząć OTWIERAĆ a nie zamykać przerywacz, pamiętaj żeby NIE ustawić czasem PO martwym punkcie , a przerywacz ma mieć te 0,3-0,4mm w największym rozwarciu które powinno przypadać właśnie w górnym martwym punkcie.

RE: Romet kadet 023 - Merfix - Wczoraj 11:26:50

(Wczoraj 08:16:58)romek napisał(a):  To nie ma być zawsze 23mm tylko musisz zmierzyć ile jest w górnym martwym punkcie, a potem odjąć 3mm i wtedy ma się zacząć OTWIERAĆ a nie zamykać przerywacz, pamiętaj żeby NIE ustawić czasem PO martwym punkcie , a przerywacz ma mieć te 0,3-0,4mm w największym rozwarciu które powinno przypadać właśnie w górnym martwym punkcie.

Czyli mam zmierzyc ile mm jest martwy punkt odjąc 3mm i ustawic to jak platynki bedą zamkniete? Czy otwarte bo pierwszy raz słyszę o takiej metodzie

RE: Romet kadet 023 - Bob_Harley - Wczoraj 12:19:23

Ustawiasz tłok w GMP, potem kręcisz magnetem do tyłu i na 3mm ma nastąpić zwarcie platynek (rozwarcie jeśli magneto kręci sie do przodu), niech mnie ktoś poprawi jeśli piszę głupoty

Ten punkt ustawia sie kręcąc podstawą iskrownika, a nie samą platynką. Przerwe na platynce ustawia sie przy GMP lub na najwyższym punkcie krzywki zapłonowej (są rózne szkoły z tego co słyszałem)

RE: Romet kadet 023 - Merfix - Wczoraj 14:46:20

(Wczoraj 12:19:23)Bob_Harley napisał(a):  Ustawiasz tłok w GMP, potem kręcisz magnetem do tyłu i na 3mm ma nastąpić zwarcie platynek (rozwarcie jeśli magneto kręci sie do przodu), niech mnie ktoś poprawi jeśli piszę głupoty

Ten punkt ustawia sie kręcąc podstawą iskrownika, a nie samą platynką. Przerwe na platynce ustawia sie przy GMP lub na najwyższym punkcie krzywki zapłonowej (są rózne szkoły z tego co słyszałem)

Mozesz mi to bardziej rozpisać krok po kroku bo nierozumiem smutny

RE: Romet kadet 023 - romek - Wczoraj 15:57:21

https://www.chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=51631