Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
części do ogara - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207)
+--- Dział: Rowery - Pozostałe pytania (/forumdisplay.php?fid=210)
+--- Wątek: części do ogara (/showthread.php?tid=55301)

części do ogara - mic kus - 26-05-2025 23:01:06

Witam wszystkich rometowców i mam pytanko . Mam troche ( sorry bardzo ) rozdupconego ogara. Więc gdzie kupywać cześci nowe prl czy inne np wał korbowy i od jakiej firmy kupywać

RE: części do ogara - Piotrekdriver1 - Wczoraj 09:14:30

Cześć. Nowe z prlu to chyba wiadomo gdzie.Na portalach olyksach czasem się pojawiają ale ceny będą wysokie.Nowe wały zamiennik ido 023 to moretti będą niby chodzić.

RE: części do ogara - wazniak96 - Wczoraj 10:39:00

Zależy co potrzebujesz, czasami warto kupić oryginał, czasami współczesny zamiennik się bardziej opłaca (tylko tutaj też zalezy co i skąd).

RE: części do ogara - mic kus - Wczoraj 23:21:24

(Wczoraj 09:14:30)Piotrekdriver1 napisał(a):  Cześć. Nowe z prlu to chyba wiadomo gdzie.Na portalach olyksach czasem się pojawiają ale ceny będą wysokie.Nowe wały zamiennik ido 023 to moretti będą niby chodzić.
Chciałem kupić wał korbowy od duellsa nada się

RE: części do ogara - romek - Dzisiaj 01:34:28

Nada się ale wg mnie szkoda kasy, z ich wycentrowaniem podobno słabo a za tą cenę kupisz trzy wały Moretti. Duells jest przereklamowany. Moretti mam w dwóch silnikach i powiem tyle że pasuje, bo co do trwałości to za mało na tym jeżdżę żeby się wypowiedziec. Ponadto jest minimalna poprawa mocy z takim wałem bo ma inny kształt i zmniejsza pojemność szkodliwą skrzyni korbowej. Kupując wał oczywiście pamiętaj że wały do 017/023 i s38 się roznia. Ewentualnie jeśli czopy dobre to możesz rozejrzeć się za regeneracją starego. Jak wymiana wału to pewnie też cylinder, tutaj już nie osczedzaj i nie bierz taniego, albo zestaw Almot albo szlif oryginalnego. Ewentualnie Moto-Impex , jeśli to jest to samo co CX (a podejrzewam że tak) to mogę polecić. Do tego łożyska jakieś dobre , koniecznie odkryte z luzem C3 (NSK to takie minimum choć tu przynajmniej nie ma ryzyka że kupisz podróbki jak np SKF).