Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Ogar 205 prędkość - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Inne pytania (/forumdisplay.php?fid=21)
+---- Dział: Romet Ogar 205 (/forumdisplay.php?fid=142)
+---- Wątek: Ogar 205 prędkość (/showthread.php?tid=55281)

Ogar 205 prędkość - Szymon_komar - Wczoraj 21:35:43

Witam. Posiadam ogara 205 z zaplonem CDI, gaźnikiem dellorto 14 12 sha, oraz przełożeniem 13/33 oraz nowe sprzęgło. Problem mam taki że prędkość na gps wynosi 43km/h tak jak w innych rometach przed modyfikacjami. Co mogłbym zrobić żeby ogarek jechał chociaż te 50 do 55km/h. Zmienić dyszę? Ustawić na nowo zapłon?

RE: Ogar 205 prędkość - grz3513k - Wczoraj 23:09:51

Cześć też posiadam ogara 205 ale z zapłonem platynkowym też gaźnikiem dellorto 14 12 sha przełożenie 13/38, też mam nowe sprzegło i ogar pod moją wagą około 65kg jechał nie całe 50km/h. Więc wynik podobny, jeżeli chcesz faktycznie coś zmienić to proponuje porting cylindra boost porty itp ale to moim zdaniem mija się z celem (z ogara nie zrobisz ścigacza) Od prędkości może zależeć zużycie silnika jaką masz kompresje w skrócie jego stan na pewno waga kierowcy ma duże znaczenie. Jak chcesz coś polepszyć małym kosztem to spróbuj ustawić cdi najlepiej jak się da i pobaw się z dyszami ja akurat mam 68. Pozdrawiam

RE: Ogar 205 prędkość - Bob_Harley - Wczoraj 23:13:52

musisz kupić ogara 200 z czeską jafką zeby lecieć 50+ hehe, ale tak serio to ciężko bedzie dezameta ogarnąć żeby jechał więcej niż 50, podczas gdy jafka praktycznie w fabrycznej konfiguracji - tylko odblokowana (zapłon na 1.8mm, dysze, króciec, zębatka 12z lub 13z) leci 60 na godzine

RE: Ogar 205 prędkość - Szymon_komar - Dzisiaj 08:34:52

(Wczoraj 23:09:51)grz3513k napisał(a):  Cześć też posiadam ogara 205 ale z zapłonem platynkowym też gaźnikiem dellorto 14 12 sha przełożenie 13/38, też mam nowe sprzegło i ogar pod moją wagą około 65kg jechał nie całe 50km/h. Więc wynik podobny, jeżeli chcesz faktycznie coś zmienić to proponuje porting cylindra boost porty itp ale to moim zdaniem mija się z celem (z ogara nie zrobisz ścigacza) Od prędkości może zależeć zużycie silnika jaką masz kompresje w skrócie jego stan na pewno waga kierowcy ma duże znaczenie. Jak chcesz coś polepszyć małym kosztem to spróbuj ustawić cdi najlepiej jak się da i pobaw się z dyszami ja akurat mam 68. Pozdrawiam

Ścigacza zrobić to nie chce, tylko żeby na spokojnie jechac 50 a nie ledwo 40 w dodatku z takim przełożeniem. Waże tyle co ty. Zamówie zestaw dysz i ustawie zaplon, dzięki.