Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
[Komar] Postawienie Motoroweru w Pokoju - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Inne pytania (/forumdisplay.php?fid=21)
+---- Dział: Romet Komar (/forumdisplay.php?fid=136)
+---- Wątek: [Komar] Postawienie Motoroweru w Pokoju (/showthread.php?tid=55272)

Postawienie Motoroweru w Pokoju - Defij_pl - Wczoraj 18:32:42

Witam. Dzisiaj wyjąłem mojego Rometa po zimie i wpadłem na pomysł, aby postawić go w pokoju. Nie mam czasu, aby na nim jeździć, ponieważ kupiłem Simsona i robię jego remont. Poza tym szkoda mi tego Rometa, bo jest zrobiony tak, że można postawić go w muzeum, a rocznie robię nim może z 10 km po placu. Stąd mój pomysł, aby postawić go w pokoju, tylko mam pewien problem. Nie wiem, jak zrobić tak, aby nie było tego smrodu od paliwa, oleju itp. Czy ktoś ma jakiś pomysł lub zrobił coś podobnego?

RE: Postawienie Motoroweru w Pokoju - Bob_Harley - Wczoraj 18:57:02

zapewne trzeba zlać wszelkie płyny itd. i w ogóle, jak dla mnie przynajmniej, to troche to słabe tak wstawiać zabytkowy sprzęt do pokoju zamiast na niedziele sie wybrac na wycieczke co jakis czas

RE: Postawienie Motoroweru w Pokoju - romek - Wczoraj 19:00:27

Też mam taki plan

No co, paliwo z gaźnika wypalić a ze zbiornika spuścić do zera (ale zawsze trochę zostaje poniżej rurki rezerwy więc trzeba odkręcić kranik), zostawić na parę dni z otwartym korkiem niech wietrzeje. Można potem dyskretnie podłożyć tam pod korek jakaś folie żeby uszczelnić. Olej śmierdzieć nie będzie, postaw tylko na czymś żeby jak pojawi się wyciek nie leciało bezpośrednio na podloge, choć w sumie spuścić też możesz. Za to warto zalać trochę oleju do cylindra i zakręcić parę razy wałem.

RE: Postawienie Motoroweru w Pokoju - Defij_pl - Wczoraj 19:09:55

(Wczoraj 18:57:02)Bob_Harley napisał(a):  zapewne trzeba zlać wszelkie płyny itd. i w ogóle, jak dla mnie przynajmniej, to troche to słabe tak wstawiać zabytkowy sprzęt do pokoju zamiast na niedziele sie wybrac na wycieczke co jakis czas

no tylko ze nie ma czasu na niego, bo nie dość ze mam dwa inne motorki, to jeszcze cały czas się psuje jak nim wyjeżdżam ale to chyba taki standard w tych Rometach Big Grin

(Wczoraj 19:00:27)romek napisał(a):  Też mam taki plan

No co, paliwo z gaźnika wypalić a ze zbiornika spuścić do zera (ale zawsze trochę zostaje poniżej rurki rezerwy więc trzeba odkręcić kranik), zostawić na parę dni z otwartym korkiem niech wietrzeje. Można potem dyskretnie podłożyć tam pod korek jakaś folie żeby uszczelnić. Olej śmierdzieć nie będzie, postaw tylko na czymś żeby jak pojawi się wyciek nie leciało bezpośrednio na podloge, choć w sumie spuścić też możesz. Za to warto zalać trochę oleju do cylindra i zakręcić parę razy wałem.

a z wydechu nie będzie śmierdziało spalinami?

RE: Postawienie Motoroweru w Pokoju - romek - Wczoraj 19:41:34

A będziesz go odpalał ?

Będzie tam trochę niespalonego oleju ale jeśli się obawiasz to wypal wydech palnikiem

RE: Postawienie Motoroweru w Pokoju - Defij_pl - Wczoraj 19:58:26

(Wczoraj 19:41:34)romek napisał(a):  A będziesz go odpalał ?

Będzie tam trochę niespalonego oleju ale jeśli się obawiasz to wypal wydech palnikiem

raczej jak już go postawie to już będzie tam stał, tylko nieraz wykręcę świece i go kopne aby się nie zastał. i czy coś jeszcze trzeba aby nie śmierdziało czy tylko płyny i wydech?

RE: Postawienie Motoroweru w Pokoju - romek - Wczoraj 22:59:02

To zatkaj ten wydech czymś