![]() |
Które magneto do komara cdi - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Elektryka (/forumdisplay.php?fid=222) +--- Wątek: Które magneto do komara cdi (/showthread.php?tid=55253) |
Które magneto do komara cdi - mateuszf - 22-04-2025 13:44:18 Witam, Jak w temacie czyli które z dostępnych na rynku magnet pasuje bez przeróbek do silnika s38? Pytanie kieruję głownie do posiadaczy i/lub znawców tego tematu. Z moich ustaleń wynika że firmy produkujące gotowe zestawy cdi do Rometa używają chińskich magnet z napisem FXE8 00848. Takie magneto jest sprzedawane jako magneto od MBK 51. Kupiłem już jedno i okazuje się że średnica stożka na wał jest o około 1mm za duża. Nie wierzę że producenci zapłonów cdi do komara przetaczają magneta, za dużo zachodu z tym. To muszą być jakieś gotowe magneta, dorabiają tylko kable i podstawę. Przekopałem kawał internetu i nie znalazłem odpowiedzi jakie to ma być magneto… Czy ktoś może pomóc? Dodam że robiłem już sam od podstaw zapłon do shl i wiem co i jak, mam też czym pracować. Chce to zrobić sam korzystając z jak największej ilości zachodnich części czyli na pewno moduł, cewka zapłonowa, impulsator i cewki zasilające. RE: Które magneto do komara cdi - Norweski Zomowiec - 22-04-2025 21:38:08 stożki oni wykonują indywidualnie na zamówienie u tokarza... RE: Które magneto do komara cdi - mateuszf - 22-04-2025 22:50:59 (22-04-2025 21:38:08)Norweski Zomowiec napisał(a): stożki oni wykonują indywidualnie na zamówienie u tokarza... Masz jeden z takich zapłonów? Magneta są identycznie jak te od mbk 51. Nie widać żeby miały przynitowany inny stożek. Przetoczone też nie są bo te od mbk są większe. No chyba że nie są od mbk… RE: Które magneto do komara cdi - bkrukl - 23-04-2025 13:03:04 Ja mam zapłon CDI, i tam stożek jest właśnie przynitowany lub przykręcony śrubami. Nie pamiętam dokładnie bo już dawno tam zaglądałem. Ale widać na pierwszy rzut oka że jest robiony na tokarce bo są ślady po toczeniu. RE: Które magneto do komara cdi - mateuszf - 23-04-2025 16:45:19 Spotkałem się też z ofertą na allegro gdzie ktoś oferuje takie magneto solo do komara. Wygląda oczywiście tak samo jak wszystkie inne cdi do Rometa. Ciekawa sprawa… Wydaje mi się że jest to trochę mało opłacalne dorabiać stożek oraz podstawę i sprzedawać całość za 350 zł. RE: Które magneto do komara cdi - Norweski Zomowiec - 23-04-2025 17:35:30 jak zrobisz hurtowo i znajomego tokarza, to się opłaca RE: Które magneto do komara cdi - mateuszf - 25-04-2025 08:54:28 Ktoś jeszcze może się wypowiedzieć? RE: Które magneto do komara cdi - Norweski Zomowiec - 25-04-2025 18:50:06 u mnie w pracy gość sobie kupił mała tokarkę i sobie wytacza dla chętnych części, jakieś tulejki, to ciężko uwierzyć, że producenci zapłonów mają swoją tokarkę i własnego tokarza po szkole? to tylko wytoczyć podstawę i przykręcić do chińskiego magneto ![]() przerób sobie oryginalne magneto na CDI, dołączając punkt dla impulsatora i wystarczy RE: Które magneto do komara cdi - KolibeR - 25-04-2025 19:56:21 przy cdi stożki są robione od podstaw nowe, później nitowane. Przy cenie 350 zł samemu wiele nie zaoszczędzisz. W przypadku WSK 125 można przetoczyć chińskie magneto, jest na tyle materiału. Nawet da się cewki z cdi wkomponować na podstawę zapłonu WSK. |