Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Sprzęgło nie sprzęgłuje. - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet Motors (/forumdisplay.php?fid=228)
+--- Dział: RM - Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=231)
+--- Wątek: Sprzęgło nie sprzęgłuje. (/showthread.php?tid=55243)

Sprzęgło nie sprzęgłuje. - bartwilku - 19-04-2025 18:03:13

Wreszcie po nierównej walce udało mi się ogarnąć komarka-chodzi jak szwajcarski zegarek. Jednak nie mogło być zbyt dobrze. Sprzęgło całkowicie nie działa, dźwignia w pokrywie przestawiana w każdy możliwy sposób, nic nie pomogło, tarcze i zabierak nowe, sprzęgło starszego typu czyli na trzy bolce ale żeby zdjąć tarcze trzeba zdjąć zabierak z wału. Raczej kolejności nie pomyliłem, bo szanujmy się-ciężko jest to zrobić. Myślę, że może brakuje jakiejś podkładki dystansowej? Wiem, że pod dużym kołem powinna być, i tam się znajduje, pod samym koszykiem też w zasadzie jest. Ma ktoś jakiś pomysł? Pozdro

RE: Sprzęgło nie sprzęgłuje. - ursucolo1214 - 19-04-2025 20:40:32

(19-04-2025 18:03:13)bartwilku napisał(a):  Wreszcie po nierównej walce udało mi się ogarnąć komarka-chodzi jak szwajcarski zegarek. Jednak nie mogło być zbyt dobrze. Sprzęgło całkowicie nie działa, dźwignia w pokrywie przestawiana w każdy możliwy sposób, nic nie pomogło, tarcze i zabierak nowe, sprzęgło starszego typu czyli na trzy bolce ale żeby zdjąć tarcze trzeba zdjąć zabierak z wału. Raczej kolejności nie pomyliłem, bo szanujmy się-ciężko jest to zrobić. Myślę, że może brakuje jakiejś podkładki dystansowej? Wiem, że pod dużym kołem powinna być, i tam się znajduje, pod samym koszykiem też w zasadzie jest. Ma ktoś jakiś pomysł? Pozdro

U mnie było to że ten na samym przodzie jak ja to nazywam "brzuszek" był zbyt mocno wgięty i sprzęgło mi też nie działało i musisz chyba to zmienić

RE: Sprzęgło nie sprzęgłuje. - bartwilku - 19-04-2025 21:27:52

co masz na myśli przez brzuszek? Tarcze dociskową? tą z kulką?

RE: Sprzęgło nie sprzęgłuje. - ursucolo1214 - 19-04-2025 21:35:02

(19-04-2025 21:27:52)bartwilku napisał(a):  co masz na myśli przez brzuszek? Tarcze dociskową? tą z kulką?

Tak oto mi chodzi