![]() |
Plastikowe koło przekładni stałej dezamet - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Chłopcy Rometowcy (/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Informacje, zdjęcia, ciekawostki (/forumdisplay.php?fid=44) +--- Wątek: Plastikowe koło przekładni stałej dezamet (/showthread.php?tid=55227) |
Plastikowe koło przekładni stałej dezamet - MacRoial - 13-04-2025 11:48:43 Witam, na moto bazarze w łodzi spotkałem się z plastikowym kołem przedkładani stałej podobno jest ono oryginalne i powstały tylko 3 sztuki dorzucam dwa zdjęcia niestety koła nie kupiłem a czego teraz trochę żałuję [attachment=23554] [attachment=23555] myślicie że tego typu koła były testowane pod kątem zastąpienia nimi metalowych może jednak były stosowane w małych seriach silników do np. motosportu, ciekawe jak by wypadła ich trwałość. RE: Plastikowe koło przekładni stałej dezamet - tomangelo - 13-04-2025 14:00:36 Podejrzewam że to raczej jakiś prototyp. Plastik wytrzymalszy od metalu to raczej technologia niedostępna/nieopłacalna w masowej produkcji w tamtych latach. Według mnie za duże siły na to działają by PRLowski plastik miał to przenosić, część raczej krytyczna pod względem sprawności silnika. Z kolei na potrzeby prototypowania to dałoby radę, ile miało wytrzymać pewnie wytrzymało, zmiany konstrukcyjne łatwiejsze w nanoszeniu względem prototypów metalowych, koszt plastiku a metalu pewnie też swoje robił. RE: Plastikowe koło przekładni stałej dezamet - zmd-52 - 22-07-2025 23:24:42 W ZMD w Ośrodku OBR próbowano takie koła stałe z plastiku.. Sam miałem ich 5 szt. które sprzedałem a 1 szt zostawiłem i ktoś naprawdę był zadowolony. Chodziło o to aby wyciszyć pracę koła stałego z koszem . Materiał jest naprawdę wytrzymały. Mam tak samo kosze 2 szt o większej zębatce pod spodem. Była to produkcja próbna bo należałoby kolo stałe zmniejszyć średnicę o 1 mm aby dobrze współpracowało. Miałem takie nowe koło stałe ale niestety ktoś sie zainteresował i zmieniło właściciela. Przełożenie dawało plus bo silnik mimo 49,5 ccm 3 jechało bardzo szybko. Nie weszło dalej do prób. To taka ciekawostka. Ale jak kogoś interesuje mogę podesłać zdjęcia komuś RE: Plastikowe koło przekładni stałej dezamet - Jaca - 24-07-2025 18:03:27 Wrzucaj tutaj RE: Plastikowe koło przekładni stałej dezamet - zmd-52 - 03-08-2025 10:20:20 (24-07-2025 18:03:27)Jaca napisał(a): Wrzucaj tutaj Postaram sie jutro wstawić RE: Plastikowe koło przekładni stałej dezamet - Deecuu - 03-08-2025 14:59:45 Najpewniej prototyp, jak kosz sprzęgłowy do charta co mam, też z takim plastikowym kołem zębatym. NA pewno wycisza pracę silnika ![]() |