![]() |
[K] Kupię silnik 003 do komara - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Giełda (/forumdisplay.php?fid=35) +--- Dział: Kupię / Przyjmę (/forumdisplay.php?fid=37) +--- Wątek: [K] Kupię silnik 003 do komara (/showthread.php?tid=55220) |
Kupię silnik 003 do komara - Korczas - 08-04-2025 22:54:58 Witam. Kupię silnik 003 s38 po remoncie, sprawny, odpalający RE: Kupię silnik 003 do komara - Traperzysta - 10-04-2025 20:52:09 wiem że troche off top też kupię lecz S38B4 :-) (na pedały) a Powiedzcie mi na co głównie zwrócić uwagę przy zakupie silnika do Komara ?? dziękuję za choćby krótką listę "rzeczy" RE: Kupię silnik 003 do komara - Trusek - 10-04-2025 21:38:41 (10-04-2025 20:52:09)Traperzysta napisał(a): wiem że troche off top Mam takie, jeśli chcesz to napisz pv, podeślę ci zdjęcia ![]() RE: Kupię silnik 003 do komara - romek - 11-04-2025 06:27:10 (10-04-2025 20:52:09)Traperzysta napisał(a): wiem że troche off top Kupić sprawny silnik do Komara graniczy z cudem nawet jeśli sprzedający napisze że jest po remoncie. Najważniejsze jednak są kartery, zwracasz uwagę czy są od pary (numerki na spodzie silnika na uchwytach - muszą być takie same na obu), czy nie ma pęknięć (najczęściej w okolicach zębatki i na wyjściu wałka od pedałów), potem (przy odpietej lince sprzęgła) chwytasz ręką za Magneto i sprawdzasz czy wał ma luzy najbardziej chodzi o luz od siebie-do siebie. W ten sposób z grubsza możesz ocenić czy jest szansa że gniazda łożysk za nie wybite lecz prawda okazuje się dopiero po rozłożeniu silnika. Dalej, ciągnąć za wodzik i palcami kręcąc zębatkę sprawdzasz czy w ogóle są biegi. Możesz zerknąć na tłok przez okno wydechowe jak tam wygląda i zmierzyć kompresję jak masz przyrząd. Reszta czyli zapłon, gaźnik, sprzęgło to już formalność. RE: Kupię silnik 003 do komara - Dinozaur - 11-04-2025 12:59:24 Witam, ja mam przykladowo silnik 'jajko - Komar', ale juz na 'kopniak' i bez remontu, za to z 'udokumentowanym przebiegiem 2200 / 2400 km' i plomba na cylindrze..? Bo odkupilem go osobiscie z 6 zlomowanych 'Komarow' w latach 90-tych : lezala sterta 6 Komarow i dwie Jawy Babetty i wszystkie mialy na licznikach przebiegi wlasnie od 2200 - do 2400 km i wszystkie byly z plombami na cylindrach. Wszystkie silniki byly juz wymontowane z ram, a same motorowery mialy : oryginalne lakiery, chromy, opony na kolach, itp. i 'zero rdzy' - zakurzone i w pajeczynach, z jakiegos jednego 'zakladu pracy' - chyba dla pracownikow / na wycieczki zakladowe w latach 70-tych.?. Tak go trzymam z 'sentymentu', wlasnie ze wzgledu na znany przebieg i te plombe na cylindrze. Widzialem jeszcze kilka razy od tego czasu takie silniki, ale 'polowalem' caly czas na taki 'na pedaly', a teraz 'poluje na drugi' - i z czasem sie trafi takze, jak 'ktos bedzie sprzatal' garaz czy piwnice... Pozdrawiam. |