Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Jakiej firmy tłok będzie najlepszy? - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Części zamienne (/forumdisplay.php?fid=225)
+--- Wątek: Jakiej firmy tłok będzie najlepszy? (/showthread.php?tid=55153)

Jakiej firmy tłok będzie najlepszy? - grz3513k - 01-03-2025 16:24:51

Cześć. Jakiej firmy tłok będzie najlepszy do ogara 200? Na stronie jackmotors są tłoki różnych firm np: ALMET, ALMOT, są też produkcji węgierskiej i najtańsze produkowane przez polską firmę bez nazwy. Chcę kupić tłok na 2 pierścienie bo ponoć jest lepszy od tłoka na 3 pierścienie. Co polecacie? Big Grin

RE: Jakiej firmy tłok będzie najlepszy? - Bob_Harley - 01-03-2025 16:36:20

na ALMOCIE zrobiłem bez problemu 5tys km, kiedyś zamontowałem BERTE (podobno bardzo dobra jakość i pasowanie, ale nie wiem czy jeszcze produkują), ale za bardzo sie nie nie moge na jego temat wypowiedziec bo silnik poszedł do znajomego

tylko uwaga na sworznie tłokowe, ten z zestawu ALMOTA mi nie chciał pasowac, musiałem inny zamontować kupiony osobno, wtedy luźniej wszedł

RE: Jakiej firmy tłok będzie najlepszy? - grz3513k - 01-03-2025 16:45:54

A te najtańsze dają rade? Czy szkoda zachodu i lepiej kupić almota?

RE: Jakiej firmy tłok będzie najlepszy? - Bob_Harley - 01-03-2025 23:12:51

miałem w Ogarku 200 jakąś chińszczyzne swego czasu i przy pierwszej dłuższej przejażdzce (ok. 70km) przy jechaniu pod góre na dwójce przyłapało mi tłoka xDD, tylko zadzwoniło w cylindrze i silnik zgasł, ale przestygł przez jakieś 20min i można było jechać dalej, a na ALMOCIE jeździłem w 35 stopniowym upale, pod górki nawet na jedynce mu dawałem w palnik i nic - żadnego przytarcia ani zamuły

RE: Jakiej firmy tłok będzie najlepszy? - grz3513k - 02-03-2025 16:49:31

Tłoków BERTA o średnicy 38 (bo taką potrzebuje) nie ma w tym momencie w sprzedaży, ale są jakieś BARKIT najdroższe na jackmotors, Czy cena faktycznie odzwierciedla jakość?

RE: Jakiej firmy tłok będzie najlepszy? - Bob_Harley - 02-03-2025 17:29:06

do zwykłej jafki to chyba nie potrzeba takiego wydatku, moim zdaniem ALMOT wystarczy w zupełności

RE: Jakiej firmy tłok będzie najlepszy? - Miczix - 02-03-2025 20:47:04

(02-03-2025 16:49:31)grz3513k napisał(a):  Tłoków BERTA o średnicy 38 (bo taką potrzebuje) nie ma w tym momencie w sprzedaży, ale są jakieś BARKIT najdroższe na jackmotors, Czy cena faktycznie odzwierciedla jakość?
Barikit na forach simsonowskich są dość polecane. Sam mam venandi (to chyba ta sama fabryka, co barikit) w swoim S51 i póki co chodzi elegancko.