Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Fabryczne znakowanie Romet kadet 90 r - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Inne pytania (/forumdisplay.php?fid=21)
+---- Dział: Romet Kadet (/forumdisplay.php?fid=138)
+---- Wątek: Fabryczne znakowanie Romet kadet 90 r (/showthread.php?tid=55118)

Fabryczne znakowanie Romet kadet 90 r - ironprzemek - 12-02-2025 21:55:17

Witam wszystkich na forum. Jestem tu nowy i mam kilka pytań odnośnie fabrycznego znakowania motoroweru Romet model Kadet. Mam takie cacko przykryte w garażu od ponad 25 lat. W latach 199.-20..(chyba ciężko ubrać to w ramy czasowe ponieważ właściciela już nie ma) został przeprowadzony remont ( silnik zrobiony oraz rama cała wymalowana grubą warstwą farby w zakładzie lakierniczym ) i tu powstał problem nigdzie nie mogę na główce znaleźć nr ramy oraz tabliczki znamionowej ( jeżeli była pewnie ktoś przygotowując ramę do malowania ją usunął możliwe że uległy uszkodzeniu również numery ramy.
Mam dowód rejestracyjny w którym jest napisane rodzaj pojazdu MOTOROWER s.004680, Marka Romet Kadet numer fabryczny p. 90-00142
pytanie.
1. gdzie na główce ramy powinno być wpisane i jakie dokładnie numery mając takie numery w dokumentach
2. jeżeli powinna być tabliczka znamionowa to gdzie i też co powinno być wpisane

p.s wyczytałem że w numerze fabrycznym p.90 to rocznik 1990 czy to prawda?
z góry dziękuję za odpowiedz

RE: Fabryczne znakowanie Romet kadet 90 r - romek - 12-02-2025 23:22:30

Tabliczkę znamionowa miały tylko wersje na Węgry. Te krajowe nie miały. Może być to problemem na przeglądzie, bo według prawa w zasadzie to powinna tabliczka być, i trzeba liczyć na przymknięcie oka. Względnie możesz albo wykonać procedurę tabliczki zastępczej albo kupić na allegro Wink numer ramy (ten 90-...) na główce ramy, po drugiej stronie napis POZIOM N i przy silniku wybita pojemność. Na silniku numer który dziś już jest nieistotny. W nowym dowodzie będzie tylko numer ramy. W starym te ,,s." to właśnie numer silnika. Tak początek numeru to w Kadecie oznacza rok produkcji.