Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Torpedo wigry 3 - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207)
+--- Dział: Rowery - Problemy techniczne (/forumdisplay.php?fid=209)
+--- Wątek: Torpedo wigry 3 (/showthread.php?tid=55104)

Torpedo wigry 3 - Maciek2115 - 06-02-2025 23:45:18

Witam mam problem z torpedo w moim wigry 3 . Podczas remontu okazało się że jest zepsute więc kupiłem nowe gdy je założyłem i zrobiłem test zobaczyłem że kręcąc pedałami mała zębatka się rusza a koło nie . Koło zaczyna się kręcić dopiero po dwóch obrotach pedałami . Czym morze być to spowodowane Huh

RE: Torpedo wigry 3 - Dawdzio - 07-02-2025 11:01:26

Tu zapewne znajdziesz odpowiedź:
https://www.chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=17434

RE: Torpedo wigry 3 - Dinozaur - 07-02-2025 11:59:25

Witam, na '99%' jest zuzyta - wytarta ta 'gwiazdka 5 ramienna' na plaszczyznach pomiedzy 'ramionami', ktora przesuwa te 5 waleczkow - rolek w przod i w tyl i je klinuje w obudowie 'torpedo', czasem tez scieraja sie same rolki - trzeba kombinowac, dopasowywac / dobierac je o minimalnie wiekszej srednicy...
Przeloz te 'gwiazdke' od starej piasty, jesli tamta nie byla bardzo mocno zuzyta i powinno pomoc.
Pozdrawiam.

RE: Torpedo wigry 3 - wigryman - 08-02-2025 16:59:25

Dawdzio ma rację w stu procentach.

1) rozbierz torpedo, wyczyść stary smar, sprawdź czy bębenek nie jest wytarty, złóż z powrotem smarując tam gdzie trzeba, wyreguluj.
2) jak bębenek nie jest wyrobiony a nie pomogło, to jak wyżej tylko z wymianą wałeczków.

Jeśli wszystko robisz prawidłowo to nie ma opcji żeby nie zadziałało. Ta konstrukcja jest tylko o jeden level wyżej od budowy cepa, więc sobie poradzisz.

Co do wyrobienia się obudowy sprzęgła jak sugeruje Dinozaur, to nigdy się z takim przypadkiem nie spotkałem. Części współpracujące projektuje się tak aby zużywały się te mniejsze/łatwiej dostępne. Choć to przecież Romet... Może była jakaś wadliwa partia. W ostateczności wymień całe sprzęgło kłowe. Jest tego na rynku od cholery. Jakbyś miał jakieś zapotrzebowanie to pisz na priv.

RE: Torpedo wigry 3 - Dinozaur - 09-02-2025 00:41:47

No ja spotkalem jedna 'gwiazdke - sprzegielko' tak wyrobione, ze 5 ramion bylo az spiczaste, w tym 2 nadlamane z 1,5 - 2 mm - bo szpic odpadl w nich, a same rolki - byly wstawione wiekszej srednicy chyba o 1 mm lub 'cos kolo tego'..?
Nie wiem - jaki moglo miec przebieg, ale raczej 'kilka / kilkanascie tysiecy km' byc moze..?
Mam wiele roznych piast typu 'Torpedo', bo zbieram je od lat.
Pozdrawiam.

RE: Torpedo wigry 3 - wigryman - 09-02-2025 01:03:59

Hej Dinozaur.
Przy pasowaniu części z różnych modeli to pozostaje mi się zgodzić, że elementy "poleciały" przed czasem. Wcale nie musiały mieć tak dużego przebiegu. Prawdopodobnie wstawione rolki miały nie tylko większą średnicę ale i twardość, co doprowadziło do zjechania zabieraka. W oryginalnych elementach nie obarczonych wadami materiałowymi teoretycznie powinny się wycierać tylko rolki. Teoretycznie, bo w PRL-u co innego mówił inżynier, a co innego majster zakładowy Smile