Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Osłona łańcucha-od jakiego roweru? - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Giełda (/forumdisplay.php?fid=35)
+--- Dział: Czy warto kupić? Wycena, Inne pytania (/forumdisplay.php?fid=98)
+--- Wątek: Osłona łańcucha-od jakiego roweru? (/showthread.php?tid=55053)

Osłona łańcucha-od jakiego roweru? - Blues - 16-01-2025 01:10:51

Witam.
Mam taka osłonę i za bardzo nie wiem od czego ona jest.
Możecie powiedzieć od czego i ile mniej więcej może być warta?
[attachment=23399]

RE: Osłona łańcucha-od jakiego roweru? - Dinozaur - 16-01-2025 11:26:12

Czesc, to od naszego, polskiego roweru z lat 60/70/80-tych - takiego 'beach cruisera' z wygieta gorna belka ramy. Rower byl w zasadzie kopia amerykanskich z lat 40/50-tych, o charakterystycznie gietych rurach ramy - poczatkowo dostepny tylko w 'Pewexie', ale pozniej takze w sprzedazy detalicznej za 'zlotowki' [ jak sie udalo akurat komus go 'upolowac' ]. Pozniej te oslony montowali takze w 'Universal-ach' chyba, itp. - wylecialy mi teraz z glowy ich nazwy, byc moze 'Romet Tyler - Universal' albo jakos podobnie sie nazywaly ?
Pozdrawiam.

RE: Osłona łańcucha-od jakiego roweru? - Blues - 16-01-2025 13:43:31

(16-01-2025 11:26:12)Dinozaur napisał(a):  Czesc, to od naszego, polskiego roweru z lat 60/70/80-tych - takiego 'beach cruisera' z wygieta gorna belka ramy. Rower byl w zasadzie kopia amerykanskich z lat 40/50-tych, o charakterystycznie gietych rurach ramy - poczatkowo dostepny tylko w 'Pewexie', ale pozniej takze w sprzedazy detalicznej za 'zlotowki' [ jak sie udalo akurat komus go 'upolowac' ]. Pozniej te oslony montowali takze w 'Universal-ach' chyba, itp. - wylecialy mi teraz z glowy ich nazwy, byc moze 'Romet Tyler - Universal' albo jakos podobnie sie nazywaly ?
Pozdrawiam.

Dziękuje za info. A jaka może być wartość tej osłony? 10zł czy może 30zł? Huh
[attachment=23400]
[attachment=23401]

RE: Osłona łańcucha-od jakiego roweru? - Dinozaur - 16-01-2025 14:13:33

Z 10 lat temu byly po 50 - 70/80zl na portalach aukcyjnych, czasem nawet drozsze - tylko ceny na ogol zalezaly od ich dlugosci, bo roznily sie wielkoscia o kilka cm nawet.
Nie wiem, od ktorego roweru byly najbardziej poszukiwane, niestety..?
Wtedy byla dosc duza moda na te 'cruisery z PRL', a teraz nie wiem - jak to z nimi jest ?

RE: Osłona łańcucha-od jakiego roweru? - romek - 16-01-2025 15:04:18

Jeśli to pomoże szukaj pod nazwą ,,pistolet"