Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Pedały rowerowe - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207)
+--- Dział: Rowery - Pozostałe pytania (/forumdisplay.php?fid=210)
+--- Wątek: Pedały rowerowe (/showthread.php?tid=54918)

Pedały rowerowe - usertm - 18-10-2024 16:56:09

Cześć!

Przychodzę z pytaniem o pedały do wigraków i innych rometów. Wie ktoś jaki jest tam gwint? 1/2 czy 9/16 czy może jeszcze jakiś inny. Poprawiam rzadko spotykaną korbę w ładnym stanie po partaczu i muszę przegwintować.

RE: Pedały rowerowe - MacRoial - 19-10-2024 22:34:05

Romet Wigry ma 9/16

RE: Pedały rowerowe - wigryman - 26-10-2024 10:52:08

Tak ze zwykłej ciekawości, co rozumiesz przez "rzadko spotykaną"? Nie ukrywam, że zaintrygowało to mnie, bo miałem w rękach dziesiątki jak nie setki tych podzespołów do składaków, i nie spotkałem nigdy jakichś odstępstw od tego co montowali w milionach sztuk. Był model z prawym pedałem zintegrowanym z osią (np. wigry), oraz z pedałami demontowalnymi (np.karat) Mogę nie mieć pełniejszej wiedzy co do starszych nieskładanych rometów, stąd moje pytanie. Pozdrawiam.

RE: Pedały rowerowe - usertm - 28-10-2024 21:53:16

(26-10-2024 10:52:08)wigryman napisał(a):  Tak ze zwykłej ciekawości, co rozumiesz przez "rzadko spotykaną"? Nie ukrywam, że zaintrygowało to mnie, bo miałem w rękach dziesiątki jak nie setki tych podzespołów do składaków, i nie spotkałem nigdy jakichś odstępstw od tego co montowali w milionach sztuk. Był model z prawym pedałem zintegrowanym z osią (np. wigry), oraz z pedałami demontowalnymi (np.karat) Mogę nie mieć pełniejszej wiedzy co do starszych nieskładanych rometów, stąd moje pytanie. Pozdrawiam.

Witam, może nieco źle to ująłem. Chodziło mi o korbę od american ridera (na 2 kliny). Napewno nie jest tak rzadka jak prawdziwa bmxowa, ale tak czy siak rzadzsza od zwykłej stosowanej powszechnie. Pozdrawiam również Big Grin