Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Sprzęgło się ślizga - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221)
+--- Wątek: Sprzęgło się ślizga (/showthread.php?tid=54779)

Sprzęgło się ślizga - Szymon_komar - 12-07-2024 15:01:59

Witam. Mam problem że sprzeglem. Wymieniłem tarczki 4 miesiące temu i do teraz wszystko chodziło dobrze lecz ostatnim czasem zacząłem czuć że sprzęgło się ślizga. Kilka dni po tym kopka przestała działać (jedno na 10 kopnięć załapie). Czy to może być wina oleju? Co zrobić?

RE: Sprzęgło się ślizga - tomangelo - 12-07-2024 15:40:39

Jaki olej w skrzyni? Regulacja linki sprzęgła coś zmienia? Po zdjęciu linki nadal ślizga?

RE: Sprzęgło się ślizga - Szymon_komar - 12-07-2024 21:47:39

(12-07-2024 15:40:39)tomangelo napisał(a):  Jaki olej w skrzyni? Regulacja linki sprzęgła coś zmienia? Po zdjęciu linki nadal ślizga?

Olej 80w90 raczej hipol. Linki nie sprawdzałem.

RE: Sprzęgło się ślizga - dzbz - 02-11-2025 22:09:24

Witam, mam podobny problem: regulacja linki wkręcona na max a sprzęgło się ślizga, brakuje trochę długości linki. Po odłączeniu linki sprzęgło działa normalnie i komar przyspiesza. Co zrobić, przyciąć? zeszlifować mocowanie? *ok 20 km tak zrobiłem, mogłem coś uszkodzić?
Z góry dziękuje.

RE: Sprzęgło się ślizga - Dinozaur - 02-11-2025 22:34:44

Czesc, a nie da sie przelozyc dzwigienki sprzeglowej na silniku / na wieloklinie, czy jak tam jest to rozwiazane ?
Jesli nie - to trzeba 'odwinac' kilka mm pancerzyka linki, uciac, opilowac pilniczkiem 'iglakiem' koncowke, zeby krawedz koncowki pancerzyka nie 'nacinala' i nie strzepila linki i powinno dac sie regulowac wtedy sprzeglo bezproblemowo.
Pozdrawiam.

RE: Sprzęgło się ślizga - dzbz - 02-11-2025 22:53:10

(02-11-2025 22:34:44)Dinozaur napisał(a):  Czesc, a nie da sie przelozyc dzwigienki sprzeglowej na silniku / na wieloklinie, czy jak tam jest to rozwiazane ?
Jesli nie - to trzeba 'odwinac' kilka mm pancerzyka linki, uciac, opilowac pilniczkiem 'iglakiem' koncowke, zeby krawedz koncowki pancerzyka nie 'nacinala' i nie strzepila linki i powinno dac sie regulowac wtedy sprzeglo bezproblemowo.
Pozdrawiam.

tak raczej zrobie, najmniej inwazyjna metoda więc nic chyba nie zepsuje.
Dziękuje.