![]() |
|
Jak tego używać - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Po godzinach (/forumdisplay.php?fid=22) +--- Dział: Hydepark (/forumdisplay.php?fid=23) +--- Wątek: Jak tego używać (/showthread.php?tid=53733) |
Jak tego używać - Dj.bimo - 19-11-2022 21:25:43 Witam wszystkich jako że zbliża się zima zastanawiam się żeby do swojego auta tym razem nie zakupić i założyć na koła łańcuch,jakieś opaski na koła.itp tylko jak tego używać bo nie miałem z tym styczność nigdy czy mogę na tym jeździć cały czas czy tylko tam gdzie jest śnieg a jak .np na asfalcie jest odśnieżone i jest czarna droga to muszę to zdjąć czy też mogę jeździć czy jak. RE: Jak tego używać - bkrukl - 19-11-2022 21:33:25 Kiedyś takie rzeczy można było używać tylko na zaśnieżonych drogach w górach... RE: Jak tego używać - romek - 19-11-2022 22:06:43 Nie jeździ się na łańcuchach po czarnym asfalcie RE: Jak tego używać - tomangelo - 19-11-2022 22:33:20 Łańcuchy używa się tylko przy grubych warstwach śniegu. https://inelo.pl/lancuchy-sniegowe-na-kola/ Cytat:W Polsce zgodnie z art. 60 ust. 3 ustawy prawo o ruchu drogowym: „Używanie łańcuchów przeciwślizgowych na oponach jest dozwolone tylko na drodze pokrytej śniegiem”. Tymczasem bezwzględny obowiązek ich użycia mamy na terenach górskich i podgórskich, gdzie występuje wspomniany już znak C-18. RE: Jak tego używać - wazniak96 - 19-11-2022 22:37:57 Łańcuchy w Polsce są dozwolone ale tylko na ośnieżonych drogach. Na "czarnym" asfalcie będą po prostu przeszkadzać. Kolejna sprawa, że na łańcuchach prędkość maksymalna to ~50km/h, trzeba uważać przy startowaniu jak i hamowaniu. Dlatego też chyba nie widziałem w życiu żadnej osobówki na łańcuchach bo komu by się chciało je co chwilę ściągać i zakładać (nie widziałem bo mieszkam na pomorzu, tutaj raczej mało górzystych terenów). Jeszcze inną sprawą jest fakt, że zawsze znajdą się cwaniaki na letnich i jak jest kiepska górka to nawet łańcuchy nie pomogą bo zastawiona.... Zakładałem za to kiedyś z ojcem łańcuchy do traktora bo wpadłem kołami autem na zalanej drodze skutej lodem gdzie nawet jodełka się ślizgała ![]() Co do opasek, łańcuchów w spray itd. to warto poczytać opinie przed zakupem. Pomogą w awaryjnej sytuacji ale do stałej jazdy się nie nadają (bo jeszcze ESP, ASR, ABS czy inne systemy pouszkadzasz). Są jeszcze opony z kolcami aczkolwiek w PL są zabronione gdyż niszczą asfalt. Podsumowując - jak jest szklanka to najlepiej poczekać aż posypią solą/piachem. Do tego dobre opony i trochę oleju w głowie i idzie przejechać. ![]() UPDATE: na gruby śnieg to akurat łańcuchy nie pomogą. Zagrzebiesz się i tyle. I uwierzcie mi co mówię bo nie raz auto wykopywałem z zaspy xD RE: Jak tego używać - Dj.bimo - 20-11-2022 00:19:29 Ostatnio byłem na zakupach w jakimś supermarkecie i tam było właśnie takie coś. https://allegro.pl/oferta/opaski-lancuchy-antyposlizgowe-na-kola-bloto-snieg-12048593834 I poza tym u mnie drogi koło domu są praktyczne nie odśnieżone dopiero z 2,5km zaczyna się asfalt to tam odśnieżą i to praktyczne rzadko a koło mojego domu to dopiero jak naprawdę sporo spadnie i jest gruba warstwa. RE: Jak tego używać - wazniak96 - 20-11-2022 01:17:53 Mam podobną sytuację - 1,5km drogi nieutwardzonej, gminnej do asfaltu (powiatowej). Tyle luzik, że raptem jedna drobna górka aczkolwiek rzeźba terenu i fakt pól uprawnych sprawia, że wystarczą 3h wiatru i zawiana zaspami. I niestety jedna dobra opcja to walka z zarządcą drogi coby odśnieżali. U nas potrwało to dobrych kilka zim ale teraz pamiętają (a i tak trzeba jeździć nieco na około bo najkrótszej po ostrych opadach po prostu się nie da. Poddają się po pierwszym utknięciu pługu. )A jak już nie przejadą to po prostu pozostaje opcja rozpędu i przebijania. Najlepsze do tego było tico. To spier*** żelasko brało zaspy jak wściekłe. Lekkie to sunęło jak worek ze słomą po górze. Szkoda, że nie dysponowałem w tamtych czasach kamerką. Te całe opaski to generalnie pomogą ruszyć ale zaraz się zrywają - tutaj masz test tego szajsu: https://www.youtube.com/watch?v=Zl-6sNs5McY |