![]() |
Romet 205 Ogar by jacomoto - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Romet 205 Ogar by jacomoto (/showthread.php?tid=53642) Strony: 1 2 |
Romet 205 Ogar by jacomoto - jacomoto - 03-10-2022 00:40:37 Posiadam taki motorower Ogar 205 z 1990 roku. Jest to koniec produkcji. Proszę o informacje co jest oryginalne a co nie jest. Zastanawia mnie ten czerwony bak... ![]() ![]() zdjęcie 1 zdjęcie 2 RE: Romet 205 Ogar by jacomoto - romek - 03-10-2022 08:08:36 Piękny ![]() RE: Romet 205 Ogar by jacomoto - joozek - 03-10-2022 10:53:25 Nie przekonuje mnie ta teoria, mowa o czerwonym baku i jego naklejkach. Wg mnie to nie wyszło w oryginale. Spytasz dlaczego, popatrz na naklejki schowków, niw widzę też naklejki na główce ramy. Co do kompletności, wszystko ok, zakładam że obręcze są oryginalne i piasty z logo Pegaz. O przegiętym ograniczniku stojaka centralnego zapewnie wiesz. RE: Romet 205 Ogar by jacomoto - romek - 03-10-2022 11:55:27 Co nie gra w naklejkach schowka? RE: Romet 205 Ogar by jacomoto - joozek - 03-10-2022 12:26:18 No właśnie one są oryginalne, a te na zbiorniku już nie. Jak wspomniałem, nie widzę też naklejki głowi ramy. Jeśli to jest faktycznie koniec produkcji to tło naklejek powinno być żółte. RE: Romet 205 Ogar by jacomoto - romek - 03-10-2022 13:12:07 W temacie naklejek ciekawi mnie ta sztuka http://oldtimerbazar.pl/motocykle/romet-ogar-200-z-1987-roku RE: Romet 205 Ogar by jacomoto - jacomoto - 03-10-2022 15:14:32 (03-10-2022 10:53:25)joozek napisał(a): Nie przekonuje mnie ta teoria, mowa o czerwonym baku i jego naklejkach. Wg mnie to nie wyszło w oryginale. Mnie tez ta teoria nie przekonuje- choć spotkałem się z srebrnym bakiem i niebieskim całym motorowerem łącznie z błotnikami. Wg mnie naklejki tez nie sa oryginalne a jakie powinny być? Żółty napis Romet- ktoś podpowie. Drugi temat to wg mnie bagażnik też ktoś na czarno pomalował i nie jest on w oryginale. Oczywiście stopka centralna niestety podgięta ![]() Później zamieszczę jeszcze jedno zdjęcie ciekawego elementu ramy- bo w sumie onim zapomniałem. Lakier wygląda na oryginał (wszędzie widać już ślady wędrujacej rdzy jak to by ło w ostatnich latach produkcji) ale nie jestem pewien czy ktos poprostu nie dobrał lakieru ![]() RE: Romet 205 Ogar by jacomoto - Piotrekdriver1 - 03-10-2022 15:40:28 Mnie ciekawi czy te opaski metalowe dawali w fabryce czy to ktoś sam założył?chodzi o tą na kierownicy.Druga sprawa jak było z tymi śrubami na płaski wkrętak?raz są takie a raz są śruby z łbem sześciokątnym. RE: Romet 205 Ogar by jacomoto - joozek - 03-10-2022 16:26:28 Przypomniałem wątek mojego 205. Na pierwszej stronie oryginal, a na 6 widać naklejki z Wrocławia. Naklejki na nim kupiłem na Motonaklejki Wrocław. Co do tego twojego. Wg mnie on mógł być w malowaniu o jakim piszesz, tzw bikolor. Wg mnie to ten niebieski jest jakiś nie taki.bagaznik czarny to własne malowanie. RE: Romet 205 Ogar by jacomoto - Jorginsson - 04-10-2022 23:41:01 Takie spostrzeżenie mam odnośnie Ogarów 205, a w zasadzie zbiorników właśnie: sporo, naprawdę sporo widuję na ogłoszeniach, różnych grupach, no i tutaj też, motorowerów w różnym stanie - lepsze, gorsze, ale jak Twój Jacku - kompletne w znakomitej większości*. Widać, że były jeżdżone na ryby czy grzyby, lub na dojazdy, ale wspólną ich cechą jest to, że są (były) raczej dbane, przynajmniej na tyle, by utrzymać ich eksploatowanie. No i niemal wszystkie one z tej grupy - wniosek nasuwa się tu że i grupę użytkowników chodzi - mają albo wymieniony zbiornik (inny kolor), bądź wielką wgniotę na górnej powierzchni, zaraz pod wlewem paliwa. Jakby ktoś się tam oparł i siarczyście potem zaklął (ujrzawszy co zrobił - tak to sobie wyobrażam ![]() Tu wnioski również nasuwają się same; sądzę osobiście że opisana grupa użytkowników - raczej dojrzali panowie - niejednokrotnie przeszacowali wytrzymałość/ sztywność blachy zbiornika. Stawiam również śmiałą tezę, że w Romecie wiedziano o problemie (bo nie sądzę też, aby to był przypadek - o różnicach między tymi zbiornikami na przestrzeni produkcji pisałem nie raz), co tłumaczy tak sporą ilość Ogarów 205 dzisiaj na rynku z wymienionym (przeważnie) tylko tym elementem, za to z naklejkami i raczej fabrycznym malowaniem. My się zastanawiamy, czy to jakieś wariacje kolorystyczne, a tym czasem teraz uważam, że to efekt reklamacji, bądź dokupowania ich w postaci gotowych części zamiennych przez właścicieli... Czy jakoś tak ![]() I na deser ciekawostka, pewnie większości już znana - prospektiwy T-1 z czarnym zbiornikiem ![]() ![]() RE: Romet 205 Ogar by jacomoto - jacomoto - 05-10-2022 00:31:08 Takie rozumowanie jak twoje bardziej do mnie przemawia ![]() RE: Romet 205 Ogar by jacomoto - joozek - 05-10-2022 09:10:24 Pewnie nie wszyscy pamiętają mojego Ogara 200 w kolorze czerwieni mex. Kupiłem go od pierwszego właściciela. Widelec przedni mial czarny. W ramach gwarancji został wymieniony, właśnie na czarny. RE: Romet 205 Ogar by jacomoto - romek - 05-10-2022 09:46:53 A ktoś kojarzy serie groszkowych motorynek M2 z 1980r. z siodełkiem od Polo i czerwonym zbiornikiem? Sam w to nie wierzyłem ale tego jest podejrzanie dużo... RE: Romet 205 Ogar by jacomoto - łogór 200 - 05-10-2022 11:11:42 Mój ogórek tez jest pomarańczowy, a ma zbiornik czerwony metalik.Więc ta koncepcja z wymianą samego baku po wgniotce słuszna,sprawiedliwa,i tak dalej i tak dalej... RE: Romet 205 Ogar by jacomoto - Quake96 - 05-10-2022 19:28:49 Natomiast jedno w tym wszystkim jest pewne - Te naklejki na baku to rzemiosło. Oryginalnie w tym wzorze stosowano TYLKO żółto-niebieską kolorystykę. |