![]() |
Wypadająca jedynka w 023 po remoncie silnika - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Wypadająca jedynka w 023 po remoncie silnika (/showthread.php?tid=52462) |
Wypadająca jedynka w 023 po remoncie silnika - barkle - 14-08-2021 11:54:33 Witam, mam problem z wypadającą jedynką w 023. Regulacja nic nie daje, ta nakrętka jest całkiem wkręcona (więcej nie da rady bo wodzik opiera się o gwint popychacza). Tymczasem z dwójką jest wszystko ok. Więc co może być problemem? ![]() RE: Wypadająca jedynka w 023 po remoncie silnika - bkrukl - 14-08-2021 23:40:04 No jak zwykle wszystko złożone tak jak ma być, wszystko jest ok, a jednak nie działa.... Zdejmij popychacz i palcami dopchnij wodzik. RE: Wypadająca jedynka w 023 po remoncie silnika - Debesta - 14-08-2021 23:49:18 Bez kitu, mi to tez niszczy mozzg. Wszystko jest złożone dobrze, profesjonalnie, okuratnie, sprawiedliwie i tak dalej, ale pomuście, pomuście bo wszystko je dobre ale nie chce dla mnie działać. Jest złota zasada, ze jak się na czymś nie znasz, to się nie dotykaj. A jeśli już lapy pchasz, to się czegoś naucz i przyłóż do roboty, ażeby później nie było takich tematów. Jest dużo informacji w necie, filmików co jak, gdzie, na co uwagę zwrócić, fejsbuki i inne dewiacje internetowe, gdzie można kogoś zapytać i tak dalej. A tak do tematu to co może być? Np. Ugiety wodzik, lub wsadziłeś dystans miedzy wałek zdawczy, a tryb pierwszego biegu, w związku z czym przesuwka nie może się zazebic z trybem. RE: Wypadająca jedynka w 023 po remoncie silnika - barkle - 15-08-2021 09:42:57 (14-08-2021 23:40:04)bkrukl napisał(a): No jak zwykle wszystko złożone tak jak ma być, wszystko jest ok, a jednak nie działa....Palcami wchodzi wszystko, w sensie bieg wchodzi ale przy dużym obciążeniu wypada (jazda pod dość stromą górkę) (14-08-2021 23:49:18)Debesta napisał(a): A tak do tematu to co może być? Np. Ugiety wodzik, lub wsadziłeś dystans miedzy wałek zdawczy, a tryb pierwszego biegu, w związku z czym przesuwka nie może się zazebic z trybem.Dystansu nie wsadzałem, a wodzik jest prosty, dodam jeszcze że z jedynki na luz często nie wyrzuca biegu ![]() RE: Wypadająca jedynka w 023 po remoncie silnika - arturwietnamczyk - 15-08-2021 11:45:08 Chyba że przesówke na odwrót założyłeś. Ja bym rozbierał jeśli regulacja nic nie daje. RE: Wypadająca jedynka w 023 po remoncie silnika - Debesta - 15-08-2021 13:15:04 Przesuwka wyslizgana. Tylko czemu jedynka sie zużyła? W motorynce mi dwojka wyskakuje/przerywa, a ogółem zawsze w romecie miałem problem z dwojka, no chyba ze to był komar jak to sie mówi z biegami w ręce to i jeden de wypadal przez tq cholerna manetke. RE: Wypadająca jedynka w 023 po remoncie silnika - Norweski Zomowiec - 15-08-2021 18:17:02 Po co rozbierałeś silnik, jak "wszystko było ok"? Było wsadzić nową przesuwkę i teraz masz RE: Wypadająca jedynka w 023 po remoncie silnika - Bartoszek00 - 18-08-2021 13:53:17 Czy trzpień w automacie się obraca kiedy wrzucasz bieg ? Czy nie kasowałeś luzu na wodziku ( podkladkami) na tym trzpieniu. Ja kiedyś zrobiłem taki błąd bo chciałem by automat chodził miękko bez luzów, i co się okazało po skasowaniu luzu wchodził jeden bieg, czyli dwójka, a jak jedynkę wrzuciłem to chwile była, za chwilę wypadła. No i ważna sprawa po regulacji zakładaj zawsze pokrywę, bo mechanizm ma w niej podporę. Co do samej regulacji to nakretke która regulujesz wkręć tak by była na równi z powieszchnia obudowy ( w takiej pozycji powinien być luz) . Koryguj ewentualnie po pół obrotu. RE: Wypadająca jedynka w 023 po remoncie silnika - barkle - 18-08-2021 22:20:39 Dzięki za podpowiedzi, okazało się, że wina leżała w automacie, a w szczególności to bolec, który jest przymocowany(zaklepany) do dźwigni był bardzo luźny i sprężyna naciskając na niego przeginała go zamiast przesuwać dźwignię ![]() RE: Wypadająca jedynka w 023 po remoncie silnika - Debesta - 18-08-2021 23:54:08 To tyle dobrze ze bez rozbiórki sie udało. A my tu pocisk ze sam popsułeś, ze nie umiesz i tak dalej xD |