![]() |
"Wojskowy" Karat 1971 by RaszkoV - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Nasze rowery Romet - Użytkowe i turystyczne (/forumdisplay.php?fid=208) +--- Wątek: "Wojskowy" Karat 1971 by RaszkoV (/showthread.php?tid=50292) |
"Wojskowy" Karat 1971 by RaszkoV - RaszkoV - 27-03-2020 01:34:30 Witam! Całkiem przypadkiem ostatnio zauważyłem, że zapomniałem założyć wątku jednemu z moich lepszych rowerów ![]() Tradycyjnie zacznę od historii roweru, gdyż ta jest dosyć ciekawa. Jechałem ze znajomym na świeżo naprawionym uratowanym ze złomowiska tandemie Graziella, a znajome obok na duecie. Kiedy na chwilę przerwy stanęliśmy na boku, zaczepiła nas miła starsza pani, i zapytała czy nie bylibyśmy może zainteresowani "Składakiem" który dosyć długi czas stał nie używany. Kiedy pani przypomniała sobie jego nazwę, i wypowiedziała słowo Karat już wiedziałem że będzie to coś ciekawego ![]() Umówiliśmy się na dzień następny, i tak oto stawiliśmy się pod podanym adresem. Weszliśmy do blokowej piwnicy, i zobaczyliśmy przykryte kocem kilka rowerów. Kiedy pani zdjęła koc, w moim oku pojawił się błysk. Nie dość że karat, to obok wyglądający jak nowy Flaming rocznik 1971! Kolor biało- złoty, obecnie dogaduję się z właścicielką ![]() W rowerze nieoryginalny był widelec, w poprzednim prawdopodobnie uszkodził się gwint, przez co w latach 90-tych został wymieniony na fsm'owski. Karat należał do taty poprzedniej właścicielki, pracował on jako wojskowy a Karata i Flaminga załatwił tylko i wyłącznie dzięki znajomością w tamtym okresie. Pani wspominała jak razem jeździli rowerami, i jak to jeszcze w latach 90-tych Karat pokonywał wesoło kilometry w mojej okolicy ![]() Niemal pół roku szukałem oryginalnego widelca, ale nie ma rzeczy niemożliwych i takowy udało mi się całkiem przypadkiem zakupić na "znanym portalu aukcyjnym". Rowerek przeszedł u mnie pełne odświeżenie, poskładany jest na nowych świeżych smarach, a każdy element umyty i wypolerowany z osobna ![]() Przed ![]() Po ![]() Zapraszam do komentowania! ![]() RE: "Wojskowy" Karat 1971 by RaszkoV - Odrestaurator - 27-03-2020 02:41:14 No... elegancki ![]() RE: "Wojskowy" Karat 1971 by RaszkoV - zaz - 27-03-2020 10:56:34 Elegancik karat. Jeszcze narzędziówka, dzwonek i będzie git. ![]() RE: "Wojskowy" Karat 1971 by RaszkoV - TataMaKarata - 27-03-2020 21:54:29 No rewelcja. Karat to zawsze jest Karat. Czy w niektorych Karatach kierownik rzeczywiscie byl oryginalnie taki wygiety ? RE: "Wojskowy" Karat 1971 by RaszkoV - RaszkoV - 28-03-2020 15:48:32 @Odrestaurator Negocjacje o flaminga trwają, główną przeszkodą jest sentyment pani do rowerku który w pełni rozumiem, przejechali w końcu razem 49 lat ![]() @TataMaKarata- Tak, mostek jest fabryczny i występował we wczesnych rocznikach rometów/zzr'ów z początku lat 70. RE: "Wojskowy" Karat 1971 by RaszkoV - TataMaKarata - 28-03-2020 16:21:10 No wlasnie, bo moj rodzinny Karat ma tki niewygoety kierownik jak ten Twoj czerwony Karat prezentowany przez Ciebie w innym watku. Swojego Karata jestem pewien ze jest oryginalny, bo Tata kupil go w sklepie. RE: "Wojskowy" Karat 1971 by RaszkoV - pawel07 - 28-03-2020 23:19:56 Śliczny Karat. Stopień oryginalności w 100% zachowany. ![]() |