![]() |
Kolejny złomek na strychu czyli "Trupełek 50-T1" - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Kolejny złomek na strychu czyli "Trupełek 50-T1" (/showthread.php?tid=49272) |
Kolejny złomek na strychu czyli "Trupełek 50-T1" - klodian2002 - 18-07-2019 23:55:05 Tak wiem, miałem kupić blaszaka, zrobić Kadeta itd. ale nie mogłem się powstrzymać-150zł sztuka... I to gdy byłem na wycieczce, ale na szczęście wszedły do środka auta ![]() ![]() ![]() Kadeta kupił tata, mi został zielony trupełek: ![]() ![]() Oczywiście urwane zaczepy kanapy ![]() ![]() ![]() (przód już wyprostowany) Widać bak wygląda z zewnątrz tragicznie, chciałem zostawić tylko korek a resztę wyrzucić, ale jednak bak nie jest dziurawy, w środku nie jest zbytnio zardzewiały (był czymś zalany), a jeden uchwyt od baku został przykręcony do ramy więc może z niego jeszcze coś będzie. Zostawię go, najwyżej wyrzuci się go później ![]() ![]() ![]() ![]() Gdy oglądałem go po kupnie nie wiedziałem jaki to rocznik, nie ma tabliczki a wydawało mi się że nie ma też wybitych numerów na ramie - z forumowej wiki wywnioskowałem, że będzie to 1980. Jednak numery są nabite, ale przykryte nieoryginalnym lakierem, i po prostu ich nie zauważyłem ![]() ![]() Także ten.. Widać na zdjęciach też brak jednego uchwytu do głowicy, i wiele innych braków, ale idzie do kolejki, raczej go zrobię - baza do roboty niby jest. RE: Kolejny złomek na strychu czyli "Trupełek 50-T1" - Jorginsson - 19-07-2019 00:03:39 Chciałem nabyć ten pakiet już parę miesięcy temu (bo był wystawiony), zadzwoniłem do gościa i powiedziałem, co dla mnie oczywiste przy zakupie jakiekolwiek pojazdu, że chce spisać umowę ks (na wypadek rejestracji na białe blachy) - gość już przez telefon zaczął kręcić, ale niby się umówiliśmy na kupno, po czym kontakt się urwał, dzwoniłem, pisałem, nic. Śmierdzące... Niemniej, życzę oczywiście powodzenia ![]() RE: Kolejny złomek na strychu czyli "Trupełek 50-T1" - klodian2002 - 19-07-2019 00:13:41 Jeżeli chodzi o ogłoszenie z Gorzowa - tak to te. Poprzedni właściciel jest kolekcjonerem motocykli, i z tego co mi mówił to leżą one od wielu lat u niego w garażu (rzeczywiście były głęboko zakopane w gratach zakurzone), no i sprzedawał bo nie ma miejsca na bardziej warte motorki. Trochę pogadaliśmy, wydawał nam się na spoko osobę, nawet dorzucił mi koła do Ogara ![]() Dzięki, przydadzą się ![]() Pytanko, bo mi nadal nie pasuje ten rocznik. Zawsze udałem Wikipedii forumowej, i według niej wychodzi na to że jest to rok 80, choć na ramię piszę 79. Ma spawany schowek, blachę pod siedzeniem, uchwyty błotnika pod kolor ramy itd. A dane z 79 zgadzają się tylko po części. Czy jest możliwe, że ten moturek jest z końca 79r i po prostu robili go jak 80r? RE: Kolejny złomek na strychu czyli "Trupełek 50-T1" - Szatek - 19-07-2019 09:16:23 "Zmiany „w stosunku do poprzedniej wersji” mogły zajść także „w tej wersji" (mogę się mylić). Istnieje też możliwość, że dany element nie pasuje rocznikowo. W fabryce mogli nie mieć odpowiedniego, więc założyli ten który mieli." RE: Kolejny złomek na strychu czyli "Trupełek 50-T1" - XPek03 - 19-07-2019 13:40:32 Innymi słowy typowy PRL, składamy pojazd z tego co zalega na magazynie a nie z tego co powinno być według konstruktorów RE: Kolejny złomek na strychu czyli "Trupełek 50-T1" - klodian2002 - 19-07-2019 17:11:40 Dzięki, w takim razie wątpliwości rozwiązane. Teraz tylko pytanie, czy jeżeli zająłbym się nim, to robić pod rocznik czy tak jak było? Jak myślicie? RE: Kolejny złomek na strychu czyli "Trupełek 50-T1" - Jorginsson - 19-07-2019 19:57:48 A jak Ci podpowiada serducho? Z racji właśnie sporej ilości nieścisłości/ przejściówek, możesz sobie nieco zaszaleć. Przodek zamieniłłbym na stary typ, ale dlatego że je kocham, a reszta bez zmian. Czarne dekle, błotnik przód w kolorze, czarny tłumik, zielony groszek i brązowa kanapa - wiem, że pomieszałem, ale byłaby to śliczność ![]() RE: Kolejny złomek na strychu czyli "Trupełek 50-T1" - Szatek - 19-07-2019 22:50:16 Jeśli jesteś pewny, że dana część jest oryginalna, to ją zakładaj ![]() ![]() |