![]() |
MZ wujka - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Inne jednoślady PRLu (/forumdisplay.php?fid=174) +--- Dział: Inne - Nasze sprzęty (/forumdisplay.php?fid=193) +--- Wątek: MZ wujka (/showthread.php?tid=44801) |
MZ wujka - Rometowiec14 - 01-09-2017 00:49:45 Siemka, Opowiem wam dzisiaj o czymś z czego się bardzo cieszę. Historia zaczęła się kiedy miałem 6-7 lat. Właśnie wtedy przyjechał do mojego domu wujek piękną niebieską MZ ETZ 250 ![]() ![]() ![]() ![]() Drugą sprawą jest to, że jak wyciągnąłem MZ, to na regale było coś białego podobne do jajka tylko o wiele większe. Podchodzę bliżej, a tam orzeszek! Można powiedzieć, że ucieszyłem się w luj, bo zawsze chciałem jakiś wychwycić. Jego historia jest taka, że mój dziadek jeździł w nim na WS-ce Kobuzie, babcia na SHL-ce M11, mój tata oraz jeszcze dwóch wujków na komarze prawdopodobnie 2350 ![]() ![]() ![]() Tutaj daję zdjęcie MZ-tki oraz rzeczy, które uważam, że trzeba wymienić tylko musicie mnie upewnić ![]() ![]() ![]() ![]() Tutaj chodzi mi o to przypominające kondensator ![]() Tutaj tak samo Jeżeli chcecie więcej zdjęć jutro mogę zrobić i wysłać na forum. RE: MZ wujka - skinder - 01-09-2017 07:24:53 Niezła sztuka ![]() RE: MZ wujka - MECHANIK123 - 01-09-2017 07:42:11 No piękna ETeZeTa. Mam nadzieję, że jak najszybciej doprowadzisz ją do stanu używalności. Ma ona ten piękny niebieski kolor, który bardzo mi się podoba. Powodzonka! ![]() RE: MZ wujka - kacperszkudlarek - 01-09-2017 08:57:08 No MZ-ta, ładna. Sam chciałbym kupić MZ etz, Tylko że 150, Kiedyś na pewno kupię. Mój wuja akurat miał WSK-ę (chyba) 125, i drugi wuja ma WSK-i, 6 sztuk w częściach (nic nie chcę czort sprzedać ![]() RE: MZ wujka - marino166 - 01-09-2017 14:34:00 Super sprawa taka MZtka, też bym chciał taką ![]() Akumulator pewnie już na szrot. Zrób przegląd układu paliwowego i spróbuj odpalić, jak nie załapie to wtedy szukaj Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka RE: MZ wujka - Rometowiec14 - 01-09-2017 16:52:49 Aku zalatwie jakieś używane ale działające. Sprawdzałem na prostoeniku i światła działają ale nie ma iskry i musze kupić cewkę butelkową bo na innym przewodzie wn/n też nie było. Bak i kranik czysty, zobaczę czy na nie ruszanym gaźniku odpali. RE: MZ wujka - Rometowiec14 - 01-09-2017 21:24:54 Dzisiaj rano przyjechałem do babci. 2 raz podłączyłem akumulator, żeby się doładował. Bak i kranik dokładnie umyte. Prostownik był podłączany tak jak pisałem. Światła działały, i 2 z 4 kierunkowskazów. Tylko, że prawdopodobnie na przerywaczu od kierunkowskazów jest przebicie bo od zamiast działać w takich odstępach np. jak w samochodzie to miga co pół sekundy ![]() ![]() ![]() ![]() Pisałem wczoraj o orzezszku. Przywiozłem go dzisiaj ze sobą wraz z jednym kołem od komara. Co prawda trochę pordzewiałe, ale przynajmniej jest piasta. Tutaj zapodaję zdjęcia: ![]() ![]() RE: MZ wujka - XStuntManiac - 01-09-2017 22:24:47 Piękna Mz'ta, skarb, o który trzeba dbać! Mój wuj też ma Mz 250, ale trophy, która stoi od Bóg jeden wie kiedy w szopie(może nawet i 20 lat[sic!]), bo kiedyś dojeżdżał nią do pracy, ale niestety wiek mu już nie pozwalał więc ją odstawił w kąt. Muszę się jeszcze go popytać o tą Mz, gdzie stoi i jak stoi u niego, to czy by mi jej nie pokazał. Mniejsza o to, nie znam się zbytnio na Mz-tkach, bo żadnej nie mam, ale wyczyściłbym od razu cały gaźnik, żeby nie rozbierać wszystkiego 2 razy. Życzę powodzenia! RE: MZ wujka - Rometowiec14 - 01-09-2017 22:33:09 Ja też właśnie chciałbym cały rozebrać tylko, że to nie jest taki jak w romecie, że cały zrobię w 10 min :/. W internecie nie ma nic o rozbieraniu, są tylko schematy, ale ciężko widoczne, a na niemieckich filmach jest tylko regulacja... Podobno w mieście niedaleko mnie gość ma myjkę ultradźwiękową, ale nie będę męczył rodziców żeby mnie wieźli, a i tak nie wiadomo czy mi wyczyści bo ostatnio czyścił kolega taty, a teraz tam już nie pracuje. Szkoda bo chciałbym sobie zrobić z tatą urodzinowy przejazd. Chociaż myślę, że można same dysze wyczyścić. Tylko czemu nie chciał zapalić skoro świeca była mokra i pachniała benzyną? RE: MZ wujka - rafi555 - 01-09-2017 22:38:42 bo zalewa, może zaciął się zaworek pływaka RE: MZ wujka - Rometowiec14 - 01-09-2017 22:46:43 Wujek mówił, że gaźnik jest nowy,ale wymieniał go przed odstawieniem, więc coś mogło się stać :/. A co zrobić żeby się nie zacinał? To jest coś jak ta blaszka w jawie 223? RE: MZ wujka - rafi555 - 01-09-2017 22:59:34 tak podobnie, po prostu go wyjmij i przeczyść RE: MZ wujka - Rometowiec14 - 01-09-2017 23:03:21 Nie znam zbytnio jego budowy i obawiam się, że coś spartolę :/. A żeby pływak później złożyc to trzeba uszczelkę, której nie mam RE: MZ wujka - rafi555 - 01-09-2017 23:05:02 przecież jak odkręcisz komorę pływakową to uszczelka nie zniknie, zawsze można ją dociąć z kartonu RE: MZ wujka - Rometowiec14 - 01-09-2017 23:09:16 O kurde nie wiedziałem ![]() |