![]() |
Komar 2351 s38zb4 - kłopoty z odpalenim - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Komar 2351 s38zb4 - kłopoty z odpalenim (/showthread.php?tid=43349) |
Komar 2351 s38zb4 - kłopoty z odpalenim - ApriliaMxByLaxa - 23-03-2017 12:21:40 Witam. Posiadam komara 2351 ![]() Silnik poskładałem w zeszłą sobote od "0" na karterach zb4 które zakupiłem. Wszystko dokładnie oczyszczone i przygotowane pod montaż w ramę. Tłok oraz pierścienie zostały wymienione na nowe , zapłon ustawiony , do silnika tymczasowo podpiąłem gaźnik gm13f z rometa 50-T-1 ( gaznik sprawny bo romet na nim jezdzi caly czas) aby tylko zobaczyc czy wszystko działa. Od 2 dni męcze się z odpaleniem i mimo : -zmiany świec -kilkukrotnych poprawek ustawienia iskry i wyprzedzenia zapłonu -zmiany fajek -zmian kondensatora -zmian kabla wn -nalania paliwa pod świece ( iskra była i jest mimo tych zmian) , silnik nie chce odpalić. Kilkukrotnie łapał ale zaraz gasł ... koniec końców przekrecilem cały zapłon z 50-T-1 i na tym zapłonie odpalił po wielkim trudzie - zrobiłem mocną przegazówe i z 50ml oleju wypluł tak jakby za bogata mieszanka ( to była przyczyna nieodpalania podczas restauracji mojego sztywniaka mr232 ) , po okolo 5min zgasiłem i potem już kicha tez nie chciał odpalać.... przekręciłem wiec cały zestaw (zaplon i gaznik) znow do 50-T-1 i odpalał bez problemu... Moim zdaniem wina leży po stronie gaźnika - moze cylinder s38 potrzebuje mniejszą dawke paliwa , mniejszą przepustnice i np na innm gazniku z rometa nie odpali ? Jak sądzicie bo juz brak pomysłów... Wysłane z mojego GT-I9060I przy użyciu Tapatalka RE: Komar 2351 s38zb4 - kłopoty z odpalenim - rafi555 - 23-03-2017 17:09:39 jak zwykle kocopoły, wyreguluj porządnie gaźnik, dokręć mocno głowice i cylinder, uszczelka gaźnika do kontroli,oraz ustaw zapłon raz a dobrze! RE: Komar 2351 s38zb4 - kłopoty z odpalenim - AliveC4T - 23-03-2017 17:24:37 Jak nalewasz paliwa bezpośrednio do cylindra to się nie dziw że potem wypluwa coś. Zrób to co mówi rafi555, a oprócz tego sprawdź czy oś palca przerywacza nie jest luźna i czy masz dobrze założone podkładki pod palec przerywacza. Czasem zdarza się że sprężynka palca robi zwarcie z osią, podstawą zapłonu albo zawleczką. RE: Komar 2351 s38zb4 - kłopoty z odpalenim - ApriliaMxByLaxa - 23-03-2017 23:06:32 @Rafi Uszczelka jest nowa pod cylkiem i głowicą , wszystko porządnie dokręcone - co do zapłonu będę bawił sie dalej ale trudno mi zrozumieć skoro iskra jest a tu nie odpala ![]() @Piotrek Tutaj możesz mieć racje bo co któreś kopnięcie szły iskry od przerywacza ale iskra była tak czy siak ![]() ![]() RE: Komar 2351 s38zb4 - kłopoty z odpalenim - rafi555 - 23-03-2017 23:32:08 nie zawsze jak jest iskra ci odpali, najlepszym przykładem było to jak przełożyłeś zapłon z odpalającego rometa |