![]() |
Nowe zdobycze, czyli nieśmiertelny Romet Pegaz i Romet Ogar 200 - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Nowe zdobycze, czyli nieśmiertelny Romet Pegaz i Romet Ogar 200 (/showthread.php?tid=42289) |
Nowe zdobycze, czyli nieśmiertelny Romet Pegaz i Romet Ogar 200 - Modzik79 - 04-12-2016 22:09:16 Witam ! ![]() ![]() Jakiś czas temu wpadł w Moje ręce Romet Pegaz(niestety dokładnie nie wiem jaki to model) ponieważ wcześniej Pegaz nie był mi znany,kupiłem go wręcz okazyjnie bo za jedyne 100 zł ![]() Zdjęcia od razu po zakupie: ![]() ![]() Od razu na 2 dzień zabrałem się za rozłożenie silnika i tak jak myślałem lata stania zrobiły swoje ![]() ![]() ![]() Widać po zdjęcia w jakim był stanie ![]() Mam nadzieję,że będzie chociaż trochę zainteresowania,a w następnych postach dam zdjęcia z remontu ![]() ![]() RE: Nowa zdobycz,czyli :Romet Pegaz - rafi555 - 04-12-2016 22:17:04 to nie pegaz a romet 750,całkiem całkiem jak za taką cenę RE: Nowa zdobycz,czyli :Romet Pegaz - joozek - 04-12-2016 22:17:52 Romet 750, niestety wg Romet-a to już nie Pegaz ![]() Silnik 017, jeśli zbiornik paliwa nie przekładany to sadzę, że to rocznik 1975. Ja swojego jednak nazywam Pegazem ![]() Fajna baza do remontu - niestety, przy obecnych cenach - pociągnie niezłą sumkę Trzymam kciuki Nie obraź się ... jak w takich warunkach można co-kol-wiek przy nim robić ??? RE: Nowa zdobycz,czyli :Romet Pegaz - Modzik79 - 04-12-2016 22:26:48 Oj,przepraszam za pomyłkę i dziękuję,za uświadomienie mnie jaki to Romet ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Nowa zdobycz,czyli :Romet Pegaz - joozek - 04-12-2016 22:49:10 W takim razie czekamy RE: Nowa zdobycz,czyli :Romet Pegaz - Modzik79 - 04-12-2016 23:51:41 Cały silnik rozkręciłem co do śrubki i postanowiłem wyczyścić to i zabrać się za przegląd,aby dokładnie zobaczyć co muszę kupić by go uruchomić.A więc cylinder był w nie nie najgorszy, stanie i spokojnie stwierdziłem,że jeszcze pochodzi.Wał jak nowy,wszystko oprócz łożysk,simeringów i magneta było w dobrym stanie. ![]() Tłok kupiłem całkiem przypadkiem,ponieważ nie było pierścieni to sprzedający w sklepie postanowił mi zejść z ceny ![]() ![]() ![]() Wszystkie części zakupione czyli można przejść do działania,przyznaje,że był to mój 1 silnik 017 który składałem. ![]() Pomalutku,ale do przodu,wiadomo nie sztuka złożyć,sztuka to żeby dobrze złożyć ![]() ![]() Niestety,nie miałem dużo zdjęć z remontu ponieważ musiałem zajmować się składaniem,ponieważ zależało mi na czasie ![]() Silnik wsadziłem w ramę,wyczyściłem bak bo był zalany jakimś rozpuszczalnikiem,chyba przed zabezpieczeniem go lecz ktoś za pózno wpadł na pomyślał i rdza przejęła środek ![]() ![]() A tak wygląda już w całości,po złożeniu,zalaniu paliwa i ustawieniu zapłonu odpalił,okazało się,że elektryka jest jak nowa i światła działają. Pozdrawiam i liczę na komentarze ![]() ![]() RE: Nowa zdobycz,czyli :Romet Pegaz - joozek - 05-12-2016 00:02:24 A co z blacharką? Lakier nie oryginalny, więc przydałby się nowy - wg mnie najlepiej akrylowy, może niebiesko-czarny lub czerwono - czarny? ![]() ![]() RE: Nowa zdobycz,czyli :Romet Pegaz - 175mateusz - 05-12-2016 00:25:22 niezły słodziak ![]() ![]() RE: Nowa zdobycz,czyli :Romet Pegaz - Modzik79 - 05-12-2016 00:30:12 Własnie myślę nad lakierowaniem,ponieważ tak jak mówisz ogólnie w opłakanym stanie jest,a szkoda by było żeby to tak zostało,w sumie myślałem nad takim : ![]() Tylko czy były one oryginalne w takich ? i niestety nigdzie nie mogłem znaleźć kodu lub po prostu namiarów na zakup,i myślałem własnie też nad takim czerwonym ![]() 175mateusz Właśnie jest śniegu,aż za dużo ![]() ![]() RE: Nowa zdobycz,czyli :Romet Pegaz - sebon30 - 05-12-2016 09:35:13 Joozek powinien wiedzieć jaki to jest kod, bo któraś z jego maszyn chyba ma takowy odcień ![]() A poza tym fajna maszynka, 100 zł to praktycznie za darmo, przynajmniej z mojego punktu widzenia ![]() Powodzenia w remoncie! ![]() RE: Nowa zdobycz,czyli :Romet Pegaz - Modzik79 - 05-12-2016 10:23:21 Zgadza się ![]() ![]() RE: Nowa zdobycz,czyli :Romet Pegaz - joozek - 05-12-2016 11:19:12 Lakier z palety DYNA [265] 505 A3 tak to wygląda na moim Kadecie ![]() Lakier firmy AUTO COLOR LJ 1A gelb S-5 z palety Citroena tak to wygląda na mojej Pony ![]() RE: Nowa zdobycz,czyli :Romet Pegaz - Modzik79 - 05-12-2016 13:42:04 O własnie chodzi mi o ten bardziej żółty ![]() ![]() W sumie już sam się gubię z tymi lakierami,lub każdy wygląda po prostu inaczej na zdjęciu :/ RE: Nowa zdobycz,czyli :Romet Pegaz\\Romet Ogar 200 ! - Modzik79 - 06-12-2016 23:08:18 "Pegaz" jest cały i zdrowy,jezdzi,odpala,hamuje i na razie lakierowanie odchodzi na bok,ale mam nadzieję,że nie na długo ![]() ![]() A aktualnie Tak jak i obiecałem,tak słowa dotrzymuje,Romet Ogar 200 z 89 rocznika,jest to mój 1 romet,kupiony w wakacje za 350 zł,stał około roku,ale właściciel przed oględzinami trochę go ogarnął i odpalił,przy mnie odpalał od 1 kopa,cały był malowany,ogólnie nie najgorzej,ale wiadomo,że profesjonalny zakład to nie był ![]() ![]() Był to najlepszy wybór z tych które oglądałem,1 którym normalnie mogłem się przejechać i ogólnie,niestety sprzęgło słabo chodziło i 2 bieg nie wychodził,lecz w okolicy nic lepszego nie było za takie pieniądze ![]() ![]() A tak wyglądał po zakupie ![]() Zjeździłem łącznie około 300km,a kupiłem go 30 km od mojej miejscowości,a 5 domów od miejsca gdzie w tamtym czasie pracowałem. Sprzęgło rozbierałem żeby zobaczyć co się stało,zamiast zabezpieczeń na koszu były jakieś podkładki 2x grubsze niż oryginał,zakupiłem od razu nowe i olej bo po takim czasie nie wiadomo co było w środku,niestety to nie pomogło Długo się niestety nie nacieszyłem nim ![]() ![]() Pomyślicie co sie stało zapewne,a więc tak,po około dniu jazdy oczywiście nie za ciekawej,padło sprzęgło i biegi(automat).Ogar stał może tak około tygodnia i postanowiłem,że wyjmę silnik z ramy,na drugi dzień rozebrałem i zacząłem czyścić. ![]() Tak wyglądał już u mnie,silnik Oczywiście przechodził remont,ale o tym oczywiście w następnym poście,pozdrawiam ![]() RE: Nowa zdobycz,czyli :Romet Pegaz - joozek - 07-12-2016 11:02:45 Zostaw w diabli tego 200 i zrób porządny remont 750-ki ![]() Pięknie pomalowany, z odnowionymi detalami = dopiero będzie wyglądał. |