![]() |
Przerzutki w piaście regulacja biegów i hamulca. - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Rowery - Problemy techniczne (/forumdisplay.php?fid=209) +--- Wątek: Przerzutki w piaście regulacja biegów i hamulca. (/showthread.php?tid=40874) |
Przerzutki w piaście regulacja biegów i hamulca. - hvil - 14-07-2016 01:06:18 Hej! Powolutku zbieram się do naprawy mojej przekładni 3 biegowej shimano 3S w moim Uniwersalu Wigry, ale na razie na stół trafił mój nowy nabytek - rower holenderski z demobilu za niską kwotę. Ogólnie wszystko w nim zrobione poza przerzutkami i hamulcem. Problemy są dwa: 1. Hamulec słabo działa i trzeba tak z 1/4 do 1/2 obrotu do tyłu jest na pusto dopiero potem zaczyna działać, ale po moim 94 kg tyłkiem, zablokować koło to praktycznie mu się nie zdarza. Czy w takich przerzutkach z hamulcem w pedałach, można go jakoś ŁATWO (podkreślam) poprawić/wyregulować/naprawić? Jeśli tak to jak? (robiłem to w zwykłym torpedo, to był banał) 2. Muszę wyregulować biegi. Piasta 3 biegowa shimano, 1 bieg jest zawsze, drugi bieg jest w bardzo wąskim zakresie wrzucalny i manetka musi być trochę poniżej dwójki. Trójka włącza się praktycznie tuż nad pozycją manetki na 2. Odnosząc swoje doświadczenia z Motorynki, takie zawczesne wchodzenie biegów, to kwestia chyba tylko ustawienia linki? Ale powiedzcie mi trzeba ją naprężyć czy popuścić trochę by 2 i trójka wchodziły wyżej na pozycji manetki? [attachment=12897] [attachment=12898] [attachment=12899] RE: Przerzutki w piaście regulacja biegów i hamulca. - Temor - 22-12-2016 22:18:46 Mam taką piastę ale bez tego elementu jakby napinacza i popychacza. RE: Przerzutki w piaście regulacja biegów i hamulca. - Dawdzio - 22-12-2016 23:07:22 Dziwne, że nikt wcześniej nic nie napisał. Co prawda prawie pół roku minęło, ale skoro już temat odkopany to nie zaszkodzi odpisać. Jeśli chodzi o hamulce w piaście to ja zawsze podchodzę do tego losowo. Co będzie to będzie ![]() W składaku (zanim bez mojej wiedzy i zgody zmienił właściciela) miałem piastę Favorit i na początku hamulce działału 0-1. Najpierw długo nic, a później koło się blokowało. Z czasem się przyzwyczaiłem, a po paru miesiącach co trzeba się dotarło i było lepiej. W temacie biegów jakieś doświadczenie mam, co prawda na podstawie przekładni Shimano Dreigang, ale pewnie wiele to się ona nie różni. Jeśli dobrze pamiętam (bo w wakacje rozkręciłem rower do malowania i brakło mi czasu ![]() RE: Przerzutki w piaście regulacja biegów i hamulca. - hvil - 23-12-2016 22:26:08 Dawdzio dzięki! Ta kwestia nie była do dzisiaj rozwiązana! Wezmę się za to na dniach!:-) RE: Przerzutki w piaście regulacja biegów i hamulca. - Dawdzio - 24-12-2016 01:04:55 O! W takim razie jestem miło zaskoczony, bo spodziewałem się, że mój post przyda się dopiero jakiemuś poszukiwaczowi, który trafi na temat przez google ![]() Pisz jak wyjdzie, pomogę ile umiem. PS. Moja piasta to Sachs Dreigang, nie Shimano. Pomieszało mi się. |