![]() |
Wyskakujący drugi bieg Romet - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Poradniki, instrukcje i schematy (/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: Wyskakujący drugi bieg Romet (/showthread.php?tid=39661) |
Wyskakujący drugi bieg Romet - marecki - 02-04-2016 22:41:58 Witam, wiele razy widziałem na forach nierozwiązane problemy dotyczące wypadającego drugiego biegu w silniku Rometa "kwadraciaka" dwubiegowego. Otóż nigdzie nie znalazłem jasnej odpowiedzi więc postanowię umieścić ją tu, może akurat komuś się przyda ![]() Ze względu, że internet mi zbytnio nie pomógł postanowiłem sam rozkręcić silnik, rozpołowić i zobaczyć co w trawie piszczy. Otóż luz na automacie zmiany biegów nie ma znaczenia jeśli rzeczywiście skrzynia jest w dobrym stanie. Wszystkiemu winna jest przesuwka w skrzyni i razem z nią wodzi. Kąty zębów się zmieniają a wodzik dostaje luzu, który powoduje cofanie się biegu na luz. Po wymianie przesuwki i wodzika ustawiłem biegi na odkrytej połówce, gdy przesuwka zachodziła poprawnie na 1 i 2 bieg, regulacje zostawiłem bez zmian, a po złożeniu silnika problemy zniknęły . Chcę to napisać, ponieważ chciałbym uświadomić, że trzymanie automatu noga na siłę i tym podobne sposoby są tylko na krótką metę a stosowanie ich na dłuższą tylko pogarsza sprawę. Może już się to gdzieś pojawiło na forum, lecz postanowiłem się tym podzielić, nie zaszkodzi, a może komuś się przyda, pozdrawiam ![]() RE: Wyskakujący drugi bieg Romet - charper - 09-04-2016 19:24:35 odkryłeś najoczywistsza oczywistość, ale dobrze jest czasem zbudować kraków od nowa. RE: Wyskakujący drugi bieg Romet - Tomaszabc - 11-05-2016 09:53:46 No i dobrze, że odkrył. Dlaczego nie? Śmiecenie forum? Ja osobiście do wyznaczenia położenia wodzika używam wzoru z książki "Sam Naprawiam" i głębokościomierza w suwmiarce RE: Wyskakujący drugi bieg Romet - Rafku - 11-05-2016 12:01:22 Nie sadze, zeby ktos, kto ma niewielkie doswiadczenie, ktos, kto pierwszy raz 'remontuje' 023, zrozumial o co chodzi dla autora tematu... Jak ktos mysli, to po rozpolowieniu silnika bez problemu pojmie zasade dzialania tej skrzyni. Caly fenomen polega przesuwce i trybie pierwszego i drugiego biegu. Przesuwka nalozona na wodzik zazebia biegi, czyli 'poprzez nia wlaczamy biegi) Logiczne jest to, ze jezeli wypada nam 2 bieg, to wodzik jest zbyt przesuniety w strone kola zebatego 1 biegu. Aby drugi bieg wrocil, wystarczy wykrecic ta 'specyficzna srubke', ktora wkrecona jest na wodzik, znajduje sie nad zebatka zdawcza. No i na odwrot, ot cala filozofia. Tego typu post pisze juz 3 raz, wiec slabo szukales odpowiedzi dotyczacej twojego problemu. RE: Wyskakujący drugi bieg Romet - marecki - 18-08-2016 19:41:10 Odkręcanie śrubki w pewnym momencie nic nie daje. regulowanie w ten sposób daje efekt tylko wtedy, gdy wszystkie części mechaniczne są w porządku. Podst był "dla chętnych", może komuś się przyda, może nie. A fenomen bardziej się tyczy samego wodzika, który ma tendencję do luzów, przesuwka więcej zniesie. Pozdrawiam ![]() |