![]() |
'82 Orion-Universal, czyli wielki powrót do kraju by wnusiu94 - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Nasze rowery Romet - Użytkowe i turystyczne (/forumdisplay.php?fid=208) +--- Wątek: '82 Orion-Universal, czyli wielki powrót do kraju by wnusiu94 (/showthread.php?tid=36918) |
'82 Orion-Universal, czyli wielki powrót do kraju by wnusiu94 - wnusiu94 - 31-08-2015 15:38:01 Jakoś miesiąc temu udało mi się po raz pierwszy podłączyć pod transport na lubińską giełdę. Samo targowisko jest już wręcz miejscem kultowym - w latach '90 służyło jako okno na świat, praktycznie nadal to robi, ale powoli już traci na swoim znaczeniu. Giełda jest po prostu ogromna i podzielona na kilka głównych sektorów - samochodowa, ubrania i wszelakie szmaty oraz - najciekawszy - wszystko i nic. Obejście całej zajmuje kilka godzin (powaga!), a i tak nie zobaczy się wszystkiego. Skupmy się może na w/w "wszystko i nic". Królują tutaj towary z Niemiec (chociaż nie tylko), zakupimy tam dosłownie wszystko, a czasami i nic. Pralki, meble, felgi, latarki, WSK-ki (!!!) oraz - no jakżeby inaczej! - rowery. Jednoślady nowe produkcji zapewne raczej szemranego pochodzenia, ale są i takie, które lata swojej świetności mają już dawno za sobą i nie oszukujmy się - tylko one zwracają moją uwagę. Królują Mify, Diamanty i tego typu wynalazki. Zagraniczne składaki - jeżeli już się trafią są albo ekstremalnie drogie, albo do wyrwania za 30-40zł. Jednakże - od czasu kiedy zacząłem odwiedzać Lubin obiecałem sobie skupić się na eksportowych wersjach naszych Rometów. Sobota, godziny wczesnoporanne, giełda Lubin - mój ulubiony sektor. Wśród mnóstwa odpadów który handlarze uwielbiają nazywać "towarem" stoi sobie rower. Z daleka wygląda jak najbardziej pospolity z pospolitych Diamant na kołach 26", których do Polski ściągnięto tysiące. Rower bardzo zadbany, od razu rzucił mi się w oczy. Postanowiłem go chociaż obejrzeć. Im mniejsza stawała się odległość nas dzieląca tym bardziej wiedziałem, że to to na co czekałem. Tak, tak, tak! ![]() Tak! ![]() Shimano 333! TAK! ![]() Już wiedziałem, że zakup tego co stoi przede mną jest tylko kwestią czasu i zapewne jakiejś niewygórowanej ceny. Wywiązał się ciekawy dialog - bardzo miły Pan mi go sprzedający zarzekał się, że jest to Diamant. Po tym jak wyprowadziłem go z błędu był naprawdę bardzo zdziwiony. Rower stał się moją własnością. ![]() ![]() Kilka słów o tym co widać na zdjęciach powyżej - jak widać, po 33 latach wyeksportowany Universal na modelu Orion wrócił do kraju zapewne zupełnie przez przypadek, wzięty po prostu za najzwyklejszego w świecie Diamanta. Rower jest skundlony niemieckimi częściami, co według mnie dodaje mu niesamowitego uroku - i tak znajdziemy tu m.in. DDRowską lampę przednią, dynamo (co ciekawe - prawe), pedały, odblaski czy opony. Niemiec wymienił również linkę od piasty wraz z pancerzem oraz jeden chwyt - co ciekawe, na oryginalny rometowski! W rowerze działa absolutnie wszystko - od przerzutki, po światła a kończąc na dzwonku. W saszetce pod siodłem nadal znajdują się oryginalne, polskie nigdy nie użyte klucze! Ogólnie Orion sprawia wrażenie naprawdę porządnie wykonanego i wręcz pancernego sprzętu (porównując go do krajowych odpowiedników). Jakość wykonania stoi na naprawdę wysokim poziomie. Jeździ jak po szynach i na prostej mało kto jest go w stanie dogonić. I tak oto z zakupu roweru można ulepić całkiem niezłą historię. ![]() Jak się podoba? RE: '82 Orion-Universal, czyli wielki powrót do kraju by wnusiu94 - wigry3gdynia - 31-08-2015 16:30:03 Świetny okaz Ci się trafił..!! ![]() RE: '82 Orion-Universal, czyli wielki powrót do kraju by wnusiu94 - f126 - 31-08-2015 16:47:03 Ciekawi mnie to "przednie górne" mocowanie (dodatkowy drut) przedniego błotnika, typowe dla rowerów niemieckich i raczej niewystępujące w Rometach. Czy wygląda na oryginalne, czy może jest to wg ciebie samoróba ? RE: '82 Orion-Universal, czyli wielki powrót do kraju by wnusiu94 - albinos176 - 31-08-2015 16:47:12 Bardzo mi się podoba jeśli można wiedzieć za lie go upolowałeś? RE: '82 Orion-Universal, czyli wielki powrót do kraju by wnusiu94 - wnusiu94 - 31-08-2015 17:28:06 Te dodatkowe mocowania błotnika są jak najbardziej fabryczne i w eksportowych Rometach (właśnie do Niemiec) występowały w standardzie. A dałem jednego Jagiełlę. Jak za darmo. RE: '82 Orion-Universal, czyli wielki powrót do kraju by wnusiu94 - Wigrus - 31-08-2015 21:00:12 Świetny sprzęt, ależ mi pobudziłeś smaka na Oriona! ![]() Dokładnie takiego samego widziałem kiedyś na Turingu. Wspominałem o nim niedawno w "Co kupiliście do swoich rowerów (...)". RE: '82 Orion-Universal, czyli wielki powrót do kraju by wnusiu94 - Paweł13 - 31-08-2015 23:53:16 Mam prawie takiego samego tylko, że mój ma angielskie biegi i jest pospolicie pomarańczowy. Też ma mocowanie pod dynamo po prawej i mocowanie do blokady. RE: '82 Orion-Universal, czyli wielki powrót do kraju by wnusiu94 - wnusiu94 - 01-09-2015 18:10:18 Oriony najlepsze rowery. ![]() Mocowanie pod dynamo jest lewe, prawe jest przykręcane do widelca. Takie dwie blaszki. |