Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Gotowanie tłoka - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Inne pytania (/forumdisplay.php?fid=21)
+--- Wątek: Gotowanie tłoka (/showthread.php?tid=3520)



Gotowanie tłoka - Kastomajzer - 21-02-2012 19:25:48

Witam,niedługo mi przyjdzie tłok do skuterka 60ccm i słyszałem że on puchnie.I jak,w jakim oleju,jak długo gotować?


RE: Gotowanie tłoka - Barto5050 - 21-02-2012 19:32:38

Jak chodzi ci o zachartowanie tłoka to grzejesz do czerwoności a potem do zimnego oleju.


RE: Gotowanie tłoka - szkp - 21-02-2012 20:04:10

Boże, jakie hartowanie...

Co do tematu, wydaje mi się że rodzaj oleju nie ma znaczenia. Gotujesz po prostu żeby zdążył "spuchnąć" i wtedy już masz prawie pewność że nie stanie w silniku.


RE: Gotowanie tłoka - Kastomajzer - 21-02-2012 20:19:30

Olej silnikowy czy do smażenia?


RE: Gotowanie tłoka - szkp - 21-02-2012 20:20:59

Nie no, silnikowy. Chodzi o to żeby tłok spuchł w "naturalnym środowisku". Przy oleju do smażenie może się inaczej zachowywać.


RE: Gotowanie tłoka - Kastomajzer - 21-02-2012 20:42:36

Nie rozumiem,jak go ugotuje to on spuchnie i już potem w moto nie będzie puchł?


RE: Gotowanie tłoka - Jacuś16 - 21-02-2012 20:58:33

No juz nie tak , ale i tak trzeba bedzie ostrożnie jedzic chodziaż na początku...


Ale ja tego nie rozumiem jak w chcecie tłoka chartowac jak sa przeciez tłoki utwardzane...i kute nawet wiec wy zrobicie to od hartowowanie.. :Confused


RE: Gotowanie tłoka - Przemek - 21-02-2012 21:17:38

(21-02-2012 20:58:33)Jacuś16 napisał(a):  No juz nie tak , ale i tak trzeba bedzie ostrożnie jedzic chodziaż na początku...


Ale ja tego nie rozumiem jak w chcecie tłoka chartowac jak sa przeciez tłoki utwardzane...i kute nawet wiec wy zrobicie to od hartowowanie.. :Confused

W dzisiejszych czasach to one sa tak chartowane ,ze nie pytaj.


RE: Gotowanie tłoka - Laska:) - 25-02-2012 21:22:52

Tak teraz to one są chartowane w 40 stopniach i wrzucane do ciepłej wody Big Grin