![]() |
Wigry 3- luźna zębatka przy korbie - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Rowery - Problemy techniczne (/forumdisplay.php?fid=209) +--- Wątek: Wigry 3- luźna zębatka przy korbie (/showthread.php?tid=34749) |
Wigry 3- luźna zębatka przy korbie - Patrycja - 09-05-2015 01:22:28 Tak jak w temacie. Kilka dni temu stałam się posiadaczką kolejnego już roweru marki Wigry. Ogólnie jest w bardzo dobrym stanie, jednak dopatrzyłam się drobnego mankamentu podczas użytkowania. Zauważyłam minimalny luz zębatki przy korbie. Wygląda to tak, że podczas naciśnięcia na pedał, zębatka nie współgra z ruchem pedała, widoczny jest minimalny luz- tak, jakby zębatka była oddzielona od osi, a przecież Wigry mają korbę zintegrowaną z prawym pedałem, więc raczej luzu być nie powinno. Ten luz praktycznie nie przeszkadza w użytkowaniu, gdyż zębatka nie współgra z ruchem pedała jedynie o jakieś kilka milimetrów, jednak niepokoi mnie to. KOrba jest straszego typu (rower pochodzi z roku 1978). Chciałabym go zachować w oryginalnym stanie, stąd moje pytanie, co moznaby zrobić, by zniwelować ten luz? RE: Wigry 3- luźna zębatka przy korbie - Wigrus - 09-05-2015 08:57:51 Jeśli dobrze Cię zrozumiałem, chodzi o "rozdzielenie" tarczy od osi? Poprzez eksploatację roweru tak czasami bywa, co ciekawe ten defekt dostrzegam najczęściej właśnie w korbach starego typu. Cóż można zrobić? Raczej nic, element po prostu już się wyrobił. No chyba, że chciałabyś ją zaspawać, ale to kiepskie rozwiązanie. RE: Wigry 3- luźna zębatka przy korbie - Patrycja - 09-05-2015 17:44:01 (09-05-2015 08:57:51)Wigrus napisał(a): Jeśli dobrze Cię zrozumiałem, chodzi o "rozdzielenie" tarczy od osi? Tak, własnie jakby tarcza oddzieliła się od osi, tylko, że to nie wygląda jak takie typowe oddzielenie, ponieważ tarcza twardo trzyma się na swoim miejscu i jedynie porusza się o kilka milimetrów- góra- dół. Nie rusza się na boki. Bardziej niż te kilka milimetrów nie da się jej ruszyć. RE: Wigry 3- luźna zębatka przy korbie - wnusiu94 - 09-05-2015 17:46:02 Czasami właśnie tak bywa - ze starości wszystko się wyrobiło i korba nadaje się tylko do wymiany. Ewentualnie można spróbować to pospawać, jeżeli nie posiadasz elementu na wymianę. RE: Wigry 3- luźna zębatka przy korbie - Patrycja - 09-05-2015 18:05:50 (09-05-2015 17:46:02)wnusiu94 napisał(a): Czasami właśnie tak bywa - ze starości wszystko się wyrobiło i korba nadaje się tylko do wymiany. Ewentualnie można spróbować to pospawać, jeżeli nie posiadasz elementu na wymianę. Dziś będę zdejmować wieczorem tę korbę, obejrzę, jak to wygląda i czy warto to spawać. RE: Wigry 3- luźna zębatka przy korbie - Patrycja - 09-05-2015 20:03:40 Korbę rozkręciłam. Mam takie pytanie: czy da się odkręcić ten konus przytrzymujący aluminiową okrągłą osłonkę, czy on jest przymocowany na stałe? Wkleję zdjęcie przykładowej korby, żeby było wiadomo, o co mi chodzi http://www.sporti.pl/product-pol-6599-Korba-prawa-klin-40T-140mm-z-osia-Salto.html RE: Wigry 3- luźna zębatka przy korbie - wnusiu94 - 09-05-2015 23:10:05 Teoretycznie jest to demontowalne, ale trzeba by zdjąć tarczę. Jak? Nie mam pojęcia, to jest chyba nierozbieralne. RE: Wigry 3- luźna zębatka przy korbie - Patrycja - 10-05-2015 08:18:19 Dziękuję za odpowiedzi :-) Poddałam się i założyłam tę korbę z powrotem (wszak na czymś muszę jeździć). Może jeszcze trochę wytrzyma. Podczas jazdy w ogóle nie czuć, że coś jest nie tak. RE: Wigry 3- luźna zębatka przy korbie - romet-mars-lata-90 - 17-03-2020 23:52:57 Hej, minęło 5 lat, a mnie spotkał ten sam problem, czy konus, który jest przy osłonce i zębatce się kręci, czy jest zaspawany? I tutaj dalsze moje pytanie, czy ten konus dokręcony do korby, mógłby ją utrzymać na miejscu? A do Ciebie OPko, czy wigry dalej jeździ? |