![]() |
[Pony] Pęknięcia karterów skutki i rozwiązanie - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: [Pony] Pęknięcia karterów skutki i rozwiązanie (/showthread.php?tid=28751) |
Pęknięcia karterów skutki i rozwiązanie - Damianik - 25-08-2014 11:01:51 Witam wszystkich. Postanowiłem przywrócić moją motorynkę do życia po długiej przerwie ![]() ![]() Lecz problem jest następujący. Jakiś czas temu podczas przepalania motoryny coś poszło czego następstwem było to że nie mogłem jej odpalić kopnikiem nic się nie zazębiało. Rok temu rozebrałem silnik i przez to nie miałem jakoś weny złożyć do teraz w sumie pierwszy raz mam doczynienia z tym silnikiem wcześniej podstawowe regulacje wymiana automatu i śmigał, silnik simsona to niebo a ziemia do rometa niestety ![]() Pęknięcie z na dole z lewej strony karterów: ![]() Drugi problem. Otóż kupiłem kilka lat temu używany rozruch innego typu co teraz zobaczyłem z zewnętrzną sprężyną a ten co był dotychczas miał sprężynę wewnątrz karterów tą zawijaną czy nie będzie problemu to jest to samo nie potrzebuje innego trybu tego właśnie obok rozruchu czy czegoś ?? I trzecia rzecz. Ponieważ te moje kartery mają to pęknięcie kupiłem od znajomego po taniości dobre kartery tyle że mają pęknięcie znowu widoczne jak na tym zdjęciu podglądowym w zaznaczonym miejscu zalepione. Nie będzie to przeszkadzało ? ![]() Z góry dzięki za rady chciałbym wiedzieć na których karterach lepiej składać ten silnik ewentualnie co zrobić/poprawić no i jak z tym rozruchem czy nie potrzebuje czegoś jeszcze skoro wcześniej miałem ten ze sprężyną w środku karterów. Pozdrawiam Zrobiłem zdjęcia, widoczne pęknięcie pierwszych karterów od wewnątrz jest w tym miejscu (na przykładzie zdjęcia tych drugich gdzie nie jest pęknięte) ![]() A tutaj te drugie kartery które kupiłem są dobre raczej tylko to pęknięcie zalepione: ![]() ![]() Mam nadzieję że mi pomożecie i odpowiecie na wszystkie pytania. Z reguły nie korzystam z pomocy innych jeśli chodzi o takie sprawy, no ale tym razem chce się poradzić ![]() |