![]() |
Rejestracja motoroweru po odnalezieniu - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Prawo (/forumdisplay.php?fid=99) +--- Dział: Ustawy (/forumdisplay.php?fid=100) +--- Wątek: Rejestracja motoroweru po odnalezieniu (/showthread.php?tid=25733) |
Rejestracja motoroweru po odnalezieniu - rafaello6042 - 15-05-2014 02:36:29 Witam. W grudniu tamtego roku skradziono mojego simsona, po miesiącu od kradzieży dostałem pismo z Policji o umorzeniu śledztwa i z tym pismem udałem się do urzędu by go wyrejestrować. W marcu tego roku simson się odnalazł na jednej ze złomnic, był w całości oprócz siedzenia, kółek i silnika. I teraz mam go spowrotem, całą rame z tabliczką znamionową i chciałbym go teraz na nowo zarejestrować bo teoretycznie mogę, tylko że będę miał nowy numer rejestracyjny. I mam do tego pytanie, co muszę zrobić by go zarejestrować? Gdzie się pierw udać? Czy numer ramy będzie nowy? Miał ktoś z Was może podobny przypadek lub orientuje się w tym? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. RE: Rejestracja motoroweru po odnalezieniu - nie_mientki - 15-05-2014 09:53:34 Wątpię żeby ktoś miał podobne doświadczenia. I szczerze współczuję. Tak z ciekawości, po jakim czasie policja przysłała pismo? Obawiam się że może być ciężko odwrócić administracyjną machinę. Na Twoim miejscu wziąłbym papier z pieczątką ze złomu że zaświadczają że pojazd xxx o numerach yyy u ich znaleziony i tak dalej. Może przy okazji pamiętają kto go oddawał? No i potem z tym papierkiem do WK i liczyć na przychylność. Bo na 99% nie ma na taki przypadek opisanej procedury. RE: Rejestracja motoroweru po odnalezieniu - Kanilox - 15-05-2014 13:30:25 (15-05-2014 09:53:34)nie_mientki napisał(a): Wątpię żeby ktoś miał podobne doświadczenia. Czy ja wiem. To chyba nie jest ewenement że ktoś odnalazł skradziony pojazd i muszą być na to procedury. No bo co, przykład Komuś ukradli auto. W między czasie je wyrejestrował. Odnalazł po czasie zniszczone w krzakach. I co, teraz może sobie je jedynie na złom oddać? RE: Rejestracja motoroweru po odnalezieniu - Semmao - 15-05-2014 14:10:48 Pismo z policji potwierdzające kradzież i odzyskanie pojazdu. Oczywiście pojazd będzie musiał przejść na nowo przegląd techniczny, więc będziesz go musiał zrobić. Tabliczka znamionowa pozostanie ta sama. Najlepiej zadzwonić do WK w swoim rejonie i zapytać się jak wygląda ta procedura. RE: Rejestracja motoroweru po odnalezieniu - rafaello6042 - 15-05-2014 15:21:38 Już mam pismo z policji o tym że go odzyskałem i babka w urzędzie mi powiedziała że z tym pismem musze przyjść do urzędu, pierw dostane jakąś tablice tymczasową, wtedy mam się udać dopiero na przegląd i tym protokołem z przeglądu z powrotem do urzędu i dopiero będzie realizowana normalna rejestracja. Tylko pytanie, jak wygląda tablica tymczasowa? ![]() RE: Rejestracja motoroweru po odnalezieniu - romek - 15-05-2014 15:43:13 Taka z czerwonymi znakami i brzegami ![]() RE: Rejestracja motoroweru po odnalezieniu - Semmao - 15-05-2014 15:55:31 Potrzebna do tego, że przeglądu bez tablicy nie przejdzie, bo tablica to jeden z punktów na karcie na przeglądzie, który musi być. RE: Rejestracja motoroweru po odnalezieniu - romek - 15-05-2014 18:52:10 Ale głupota. Byleby wyciągnąć kasę. RE: Rejestracja motoroweru po odnalezieniu - Jaras - 28-05-2014 17:45:55 To współczzuję z jednej strony i cieszę się, że się simson znalazł. Jak urzędnicy w porządku, to się wszystko uda. Powodzenia RE: Rejestracja motoroweru po odnalezieniu - motonita - 07-06-2014 11:42:19 Pierw papier z policji o odzyskaniu pojazdu, pózniej przeglad techniczny i normalnie rejestracja RE: Rejestracja motoroweru po odnalezieniu - Graffich - 07-06-2014 12:14:29 Jeżeli tablica jest na miejscu, a ty mieszkasz pod tym samym adresem co podczas kradzieży, jest szansa że, zarejestrują Ci go. Jeżeli mieszkasz pod innym adresem będzie słabo. Gdzie się z tym udać nie wiem. Poradź się kogoś nie wiem, prawnika? Nie znam się na tym. EDIT: czytając myślałem o tablicy rejestracyjnej. SORY RE: Rejestracja motoroweru po odnalezieniu - Zweitakter - 16-08-2014 09:21:17 USTAWA z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym Art. 79. 1. Pojazd podlega wyrejestrowaniu przez organ właściwy ze względu na miejsce ostatniej rejestracji pojazdu, na wniosek jego właściciela, w przypadku: /---/ 2) kradzieży pojazdu, jeżeli jego właściciel złożył stosowne oświadczenie pod odpowiedzialnością karną za fałszywe zeznania; /---/ 4. Pojazd wyrejestrowany nie podlega powtórnej rejestracji, z wyjątkiem pojazdu: 1) odzyskanego po kradzieży; 2) zabytkowego; to dla pani w WK jakby sapała ze sie-nie-da niewiem czy gratulowac odzyskania czy składać kondolencje z powodu rozległego remontu bez tego o przeglądzie niema co marzyc..... (15-05-2014 09:53:34)nie_mientki napisał(a): Obawiam się że może być ciężko odwrócić administracyjną machinę. /---/ No i potem z tym papierkiem do WK i liczyć na przychylność. Bo na 99% nie ma na taki przypadek opisanej procedury. jaką ![]() procedura jest a WK ma taki OBOWIAZEK jeśli "ODZYSKANIEC" złoży taki wniosek... PS. jeśli rafaello6042 nie zrobi remontu na odczepnego jest rama jest motór, silnik to część zamienna ![]() (15-05-2014 15:43:13)romek napisał(a): Taka z czerwonymi znakami i brzegami BEZDURA zawieźć na lawecie bez tablicy to mozna tylko na badanie zgodnośći z warónkami technicznymi /potrzebne do rejestracji na żółte/ UPS teraz ja mogłem palnac bezdure obwiniając Romka o niekompetencje ![]() (15-08-2014 18:51:40)joozek napisał(a): Projekt Ogarek 200 ... dobiegł wczoraj do końca. Zrobiłem przegląd i zarejestrowałem Robaka. chyba ze Joozek robił wlaśnie badanie zgodnosci na żółte ![]() RE: Rejestracja motoroweru po odnalezieniu - Zweitakter - 16-08-2014 10:33:14 DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Warszawa, dnia 7 września 2012 r. Poz. 996 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ 1) z dnia 26 czerwca 2012 r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach § 2. 1. Zakres okresowego badania technicznego pojazdu obejmuje: 1) identyfikację pojazdu, w tym: a) sprawdzenie cech identyfikacyjnych oraz ustalenie i porównanie zgodności faktycznych danych pojazdu z danymi zapisanymi w dowodzie rejestracyjnym lub odpowiadającym mu dokumencie, b) sprawdzenie prawidłowości oznaczeń i stanu tablic rejestracyjnych pojazdu; 2) sprawdzenie dodatkowego wyposażenia pojazdu; 3) sprawdzenie i ocenę prawidłowości działania poszczególnych zespołów i układów pojazdu, w szczególności pod względem bezpieczeństwa jazdy i ochrony środowiska, w tym sprawdzenie i ocenę: a) stanu technicznego ogumienia, w tym prawidłowości doboru obciążenia, prędkości i przeznaczenia właściwego dla danego typu pojazdu, b) prawidłowości działania, ustawienia i własności świetlnych świateł zewnętrznych, w tym prawidłowości działania urządzeń sygnalizacyjnych, c) stanu technicznego, skuteczności i równomierności działania hamulców, d) prawidłowości działania układu kierowniczego, stanu technicznego jego połączeń oraz wielkości ruchu jałowego koła kierownicy, w tym prawidłowości ustawienia i zamocowania kół jezdnych, e) stanu technicznego zawieszenia, f) instalacji elektrycznej, g) stanu technicznego nadwozia, podwozia i ich osprzętu oraz przedmiotów wyposażenia, h) stanu technicznego układu wydechowego – w uzasadnionych przypadkach pomiaru poziomu hałasu zewnętrznego podczas postoju oraz ocenę stanu technicznego sygnału dźwiękowego, i) emisji zanieczyszczeń gazowych lub zadymienia spalin, jeżeli pojazd jest napędzany silnikiem o spalaniu wewnętrznym; 4) sprawdzenie warunków dodatkowych dla pojazdów, określonych w § 17–22, § 38–42 i § 52 rozporządzenia o warunkach technicznych. RE: Rejestracja motoroweru po odnalezieniu - bartoszek5k - 16-08-2014 17:14:35 Bo joozek miał chyba tablicę tylko nie chciał jechać na przegląd na ogarze, a ważne żeby wszystko było w nim na cacy(łącznie z tablicą), a nie jak on trafił na stację. Nie ma chyba wymogu ze pojazdmxusi sam na stację dojechać RE: Rejestracja motoroweru po odnalezieniu - Zweitakter - 16-08-2014 19:02:54 (16-08-2014 17:14:35)bartoszek5k napisał(a): Bo joozek miał chyba tablicę tylko nie chciał jechać na przegląd na ogarze, a ważne żeby wszystko było w nim na cacy(łącznie z tablicą), a nie jak on trafił na stację. Nie ma chyba wymogu ze pojazdmxusi sam na stację dojechać odruchowo na to nie wpadlem, ![]() bo po tym co on zrobił temu ogaru jednoznacznie mi sie kojarzył z "zółtymi" ![]() wymogu oczywiscie niema, aczkolwiek jak jedziesz na badanie zgodnosci z warunkami technicznymi na zółte to nawet sie nie da inaczej jak laweta bo najcześciej zero kwita OC tablicy..... jeno biała karta i jakiś bardziej "wymyślny" dowód własnosci |