![]() |
Ogar 205 Brzoz3k - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Ogar 205 Brzoz3k (/showthread.php?tid=25490) |
Ogar 205 Brzoz3k - Brzoz3k - 07-05-2014 10:57:20 Cześć! Kilka dni temu zakupiłem Ogara 205, był tani ![]() Nie wygląda rewelacyjnie, do oryginału jeszcze mu daleko. No to zaczynamy odbudowę ![]() Romet ma ramę z dospawanym bagażnikiem, bez zderzaków, światła zrobione na akumulator (mega prowizorka na ledach). Koła do zmiany. Hamulec nożny do dołożenia, zamontowanie stopek. Ramę może odbuduję tak jak trzeba, może nie- w sobotę dostanę drugą ramę, a właściwie całego Ogara bez silnika w częściach. Silnik- z pychu odpalał, 10 m jazdy i gasł. Dobrałem się do zapłonu- ustawiłem. Później gaźnik- palił od pierwszego, ale też 15-20 s i zdychał. Okazało się, że pływak ciężko pracuje, a sam gaźnik ma dziurę. Po demontażu gaźnika dałem mu dawkę prosto na cylinder- pali jak złoto. W silniku poprzedni właściciel, młody chłopak, wymienił wał, sprzęgło, łożyska i uszczelnienia. Był też nowy tłok i cylinder po szlifie. Niestety cylinder na miał uszkodzony gwint na szpilkę od gaźnika, więc został zdjęty. Uszkodzony, a właściwie połamany automat biegów. Pod magneto nie ma cewek od świateł (dorzucił razem z innymi częściami). Plany: Dzisiaj przyjedzie cylinder, głowica, tłok, pierścienie, gaźnik, automat biegów oraz nowa manetka gazu. Jeśli w pracy nie zdarzy się nic niespodziewanego to będzie dzisiaj gadał. Muszę odbudować instalację elektryczną. Przywrócenie ramy do stanu fabrycznego (pomijam tutaj malowanie). To żeby sobie popyrtać w czasie remontu drugiej ramy. Życzcie powodzenia! Zdjęcia przed, po i może w trakcie prac wrzucę na forum. Pozdrawiam! ![]() RE: Ogar 205 Brzoz3k - Tomek21 - 07-05-2014 14:59:22 wrzuć zdj i powodzenia w odbudowie ! ![]() RE: Ogar 205 Brzoz3k - Brzoz3k - 07-05-2014 16:09:41 Wrzucę jak zrobię silnik ![]() RE: Ogar 205 Brzoz3k - Brzoz3k - 08-05-2014 10:57:35 Silnik złożony. Nowy cylinder, głowica, tłok, pierścienie, gaźnik. Teraz napotkane problemy: 1. Po próbie odpalenia popyrtał i zgasł, druga próba- lepiej. Po trzeciej ładnie zapalił, ale wysokie obroty. Linka kiepskiej jakości- po sprawdzeniu rozpadła mi się w ręce. Mam nadzieję, że po wymianie linki i regulacji gaźnika będzie w porządku. 2. Prawdopodobnie cewka zapłonowa (lub kondensator) niedomaga. Dla pewności zamówiłem nowy iskrownik- tego ramka jest w nie najlepszym stanie. Nowa świeca też w drodze. Na poprzednim cylindrze kompresja była zadowalająca, ale na nowym jest duuuużo lepiej. Silniczek prawie gotowy, teraz będą poszukiwania ramy do rejestracji i dalsza część odbudowy. Jeszcze mam pytanie odnośnie wężyka i kraniku. Po odkręceniu kraniku poziom paliwa powinien być w wężyku m/w 3/4 cm powyżej króćca gaźnika? Czy powinno zalewać cały wężyk? PS: Podejrzewam cewkę, bo przy jakimkolwiek ustawieniu zapłonu i różnych konfiguracji przerywacza iskra jest przez kilka obrotów wału, później ginie i znowu się pojawia. Dobrze kombinuje? PS2: 10 lat temu znałem te silniki na wylot, wszystkie niedomagania itd, ale po takim czasie coś świta, ale jeszcze brak tej pewności ![]() RE: Ogar 205 Brzoz3k - nie_mientki - 08-05-2014 11:26:28 3-4 cm w wężyku jest ok. Zresztą, łatwo to sprawdzić. Po odpaleniu wkręcasz na wysokie obroty i sprawdzasz czy schodzi całe paliwo z wężyka(wtedy nie dostaje tyle ile chce i trzeba usprawnić przepływ) czy jeszcze zostaje choćby pół centymetra zapasu. Rób zdjęcia i pokazuj bo to świetna dokumentacja przeprowadzonego remontu. W dodatku łatwiej będzie Ci doradzać. RE: Ogar 205 Brzoz3k - motomaniak - 09-05-2014 22:58:07 Jak silnik założyłeś to dawaj foty RE: Ogar 205 Brzoz3k - Semmao - 09-05-2014 23:24:20 Doczekamy się zdjęć czy nie? Bo nie wiem co komentować - tekst?! ![]() RE: Ogar 205 Brzoz3k - Brzoz3k - 10-05-2014 12:24:46 Jak odpali ![]() ![]() Znalazłem foto w telefonie. Oto mój Ogar, jeszcze kaleka ![]() ![]() RE: Ogar 205 Brzoz3k - Quake96 - 10-05-2014 14:15:57 Widać WT nie śpi ![]() RE: Ogar 205 Brzoz3k - Bartek - 10-05-2014 14:29:44 Jejku ale WT. Ktoś chciał chyba przerobić do stunu skoro takie coś przyspawał do ramy ![]() Szału nie ma wiadomo bo przed remontem. To co jest dobre przełożyć do tej drugiej ramy i będzie fajny ogarek. Koło tylne kupujesz nowe czy będziesz odnawiał to obecne ? RE: Ogar 205 Brzoz3k - Brzoz3k - 10-05-2014 14:59:05 Nie przyglądałem się jeszcze ramie. Chwilowo myślę o silniku. Amorki z przodu ma zdrowe i jest prosta. Zobaczymy jak się sprawy potoczą. RE: Ogar 205 Brzoz3k - Brzoz3k - 18-08-2014 12:17:31 Siema!!!! Witam po przerwie, romecina ma się coraz lepiej, w końcu odpala. Wizualnie nic się nie zmieniło, teraz zajmę się oświetleniem- obecnie jest podłączony akumulator i światła led xD. Mam nadzieję, że uda się odratować przednią lampę. Pracy jeszcze sporo, szukam ramy. Jeśli ktoś ma ramę z papierem (tablica, dowód, oc) to chętnie przygarnę. Dzisiaj wrzucę nowe foty, Pozdrawiam. |