![]() |
[Romet Pelikan] remońcik - kilka pytań - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Rowery - Problemy techniczne (/forumdisplay.php?fid=209) +--- Wątek: [Romet Pelikan] remońcik - kilka pytań (/showthread.php?tid=25428) |
[Romet Pelikan] remońcik - kilka pytań - swarcu - 05-05-2014 15:12:51 Witam, Zacząłem w ostatnim czasie remontować leciwego Pelikana. Nie chcę na ten cel wydać majątku. Ma on pojeździć jeszcze kilka dobrych latek i się w miarę prezentować. Mam zamiar wymienić korby wraz z łożyskami. I tu pojawia się pytanie/problem. Czy coś z aktualnie istniejącego osprzętu - jakiegoś typu supporty są kompatybilne z tym rometowskim "ptaszkiem". Jak tak to byłbym wdzięczny za wszelkie porady, linki i słowa otuchy. Następną sprawą są oponki. Czy polecacie jakieś firmy/modele do tych 16"? Na co dzień jeżdżę raczej w innych warunkach (las) 29er'em i nie orientuje się cóż za model wybrać. Pelikan ma wspomóc w wyprawach miejskich. Na dystansach max 10-15 km. Poszukiwane będą również sztyca siodełka o większej długości jak i rura od sterów co by jeszcze minimalnie je podnieść. Poszukuję od pewnego czasu i zaczynam się obawiać, że będę musiał sam takowe u znajomego na warsztacie przygotować. Dzięki za wszystkie dodające otuchy i zawierające odp na moje pytania posty. Miłego dnia ![]() A to ten "ptaszek": ![]() RE: [Romet Pelikan] remońcik - kilka pytań - Wigrus - 05-05-2014 15:19:45 Prześliczny Ptaszek! ![]() Z korbami nie ma co się zbytnio tarmosić - kup tą z Romet-Wałcz. ![]() http://allegro.pl/korba-prawa-1-rz-35z-klin-110mm-romet-walcz-wr27-i4195795723.html W razie czego też mogę Ci sprzedać taką używaną. Najlepsze z opon to moim zdaniem oryginalne Stomilki, ale wiem, że Kenda robi coś o zbliżonym bieżniku. RE: [Romet Pelikan] remońcik - kilka pytań - swarcu - 05-05-2014 15:39:21 Czytałem, że te z Romet wałcz potrafią mieć lekkie bicia. Ale może zaryzykuje, majątek nie jest, a te mają trochę latek za sobą i no niedomagają ![]() Co do oponek no te już mają swoje czasy od 10 lat za sobą ![]() Znalazłem takie bajerki: 1) http://allegro.pl/opona-rowerowa-16x1-90-50-305-rubena-golf-v63-i4195792540.html 2) http://allegro.pl/opona-16-x-1-75-miejska-deestone-d-832-bialy-bok-i4153483682.html RE: [Romet Pelikan] remońcik - kilka pytań - wnusiu94 - 05-05-2014 16:16:59 Z Twojego postu wnioskuję, że to Ty chcesz jeździć rowerem na co dzień. Ile masz wzrostu, ile ważysz? Pelikan to rower dziecięcy i stanowczo odradzałbym tego typu przeróbki. I tak masz już krzywą ramę. Chcesz się na tym zabić? Po co chcesz zmieniać korbę? Obecna jest krzywa? Piszesz, że opony są popękane. Wychodzą z nich druty? Są łyse? Jeżeli nie - nadają się do użytku. Jeżeli tak, szukaj rozmiaru 16x1,75, firma dowolna. Każda nowa opona to i tak jedno i to samo dziadostwo. Nowa sztyca i mostek - nie bez powodu są takiej długości, ponieważ to rower przeznaczony dla innej grupy wiekowej. Koszt tej żenującej przeróbki wynosić będzie równowartość "normalnego" składaka typu Jubilat. Krótko mówiąc - daruj sobie. Zwłaszcza, że zaznaczyłeś, że zależy Ci na wyglądzie. Ty nie będziesz na tym wyglądał, chyba że chcesz zrobić z siebie pośmiewisko. RE: [Romet Pelikan] remońcik - kilka pytań - swarcu - 05-05-2014 16:31:48 Opony łyse. Teraz mnie zaskoczyłeś z tą krzywą ramą ![]() RE: [Romet Pelikan] remońcik - kilka pytań - wnusiu94 - 05-05-2014 16:37:00 (05-05-2014 16:31:48)swarcu napisał(a): Opony łyse. Aha. W takim razie - do wymiany. (05-05-2014 16:31:48)swarcu napisał(a): Teraz mnie zaskoczyłeś z tą krzywą ramą Główka ramy jest zbyt pionowo. Jeżeli dobrze widzę - rama wygięta pomiędzy napisem Pelikan, a w/w główką ramy. RE: [Romet Pelikan] remońcik - kilka pytań - swarcu - 05-05-2014 16:40:00 Jak tylko dojadę do garażu to się temu przyjrzę ![]() ![]() RE: [Romet Pelikan] remońcik - kilka pytań - serzie-ogar205 - 05-05-2014 16:44:36 Ale wiesz Wnusiu że jest różnica między wygięciem a pęknięciem. Co prawda do drugiego do pierwszego bliżej . Aczkolwiek ja też odradzam jazde na nim bo sam takiego połamałem. RE: [Romet Pelikan] remońcik - kilka pytań - wnusiu94 - 05-05-2014 16:46:14 A tak to powinno wyglądać. ![]() Główka ramy powinna być pochylona pod identycznym kątem jak rura podsiodłowa. Nie ma znaczenia fakt, że ma obrazku przedstawiona jest pierwsza generacja Pelikana. Kształt ramy się nie zmienił. (05-05-2014 16:44:36)serzie-ogar205 napisał(a): Ale wiesz Wnusiu że jest różnica między wygięciem a pęknięciem. Wiem, wiem. Ale każde wygięcie ramy w rowerze prowadzić będzie w końcu do jej pęknięcia, a w końcu złamania. RE: [Romet Pelikan] remońcik - kilka pytań - swarcu - 05-05-2014 17:01:11 No to faktycznie jest lekko krzywy... :/ kurde szkoda. No nic. Jeszcze Wigry wisi do zrobienia ![]() ![]() RE: [Romet Pelikan] remońcik - kilka pytań - Wigrus - 09-05-2014 22:33:33 Jeżeli rama jest krzywa, możesz ją wyprostować, ale faktycznie lepiej na nim nie jeździć. ![]() Pokaż swojego Wigrusia! ![]() RE: [Romet Pelikan] remońcik - kilka pytań - MichalSR50 - 09-05-2014 23:28:38 Mój Pelikan jest identycznie wygięty. W tym samym miejscu! ![]() Wiesz ile byś się napedałował żeby przejechać te 10 km? Ten niech będzie na wystawkę, a do jazdy przyszykuj sobie Wigry. |